Βολές κατά της κυβέρνησης, ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, με αιχμή τη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

 

«Αυτοί που κέρδισαν από το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης βρίσκονται στην άκρη και πρέπει να κληθούν να συνεισφέρουν», υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Σπυροπάνος Μαργέλλης.

Ο Λ. Γρηγοράκος, απέδωσε την αντιπαραγωγικότητα του ΣΔΟΕ εν μέρει στο γεγονός στο ότι από την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας «δεν έχει αλλάξει ούτε ένας έφορος».

«Τι έχουμε κάνει για να εισπράξουμε τα 10 χρωστούμενα δισ. από επιχειρήσεις που είναι ακόμη σε δραστηριότητα; 160.000 υποθέσεις με 30 δισ. φορολογικά έσοδα λιμνάζουν στα φορολογικά δικαστήρια", κατήγγειλε ο Α. Μακρυπίδης. Ανέφερε ακόμη πως «οι off-shore επιχειρήσεις επιλέγουν για έδρα τους μικρές Δ.Ο.Υ. με ελάχιστο προσωπικό και δημιουργούμε φορολογικούς παραδείσους στην ίδια μας τη χώρα».

Η Λούκα Κατσέλη αυποστήριξε πως «έκτακτα μέτρα, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, θα οδηγήσουν την οικονομία σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση από αυτήν του 2011». Πρότεινε διεκδίκηση ευρωπαϊκών λύσεων σε προβλήματα όπως η φοροδιαφυγή, η διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η ελάχιστη κοινωνική προστασία.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης, είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Αν δεν είχατε κάνει όσα οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ σας καταμαρτυρούν, δεν θα ήμασταν εδώ» και πρόσθεσε ότι, η χώρα, με τον προϋπολογισμό του 2012 «κινείται στην ίδια συνταγή με προηγουμένως».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επέκρινε έντονα και τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «τοποθετήσεις λογικής απατημένου συζύγου». «Όταν ψηφίζανε την Συνθήκη του Μάαστριχ, συγκεκριμένοι πολιτικοί φορείς πανηγύριζαν για την "νέα πολιτική" που ανατέλλει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Π. Μαρκάκης σημείωσε πως «όλα βρίσκονται στον αέρα. Από την έκθεση της τρόικας εξαρτάται η 6η δόση, κι από τη Σύνοδο Κορυφής το πώς θα διαμορφωθεί η συνθήκη της 21ης Ιουλίου».

Κλείνοντας την συνεδρίαση, ο υφυπουργός Οικονομικών πέρασε στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ, καλώντας τη και πάλι να κοστολογήσει την πρότασή της, χρησιμοποιώντας το κοινής αποδοχής τεχνικό επιτελείο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή της Τραπέζης της Ελλάδος.