forokarta_01Τη φοροκάρτα, που θα αποτυπώνει ηλεκτρονικά τα ποσά δαπανών από αγορές ή από παροχές υπηρεσιών, θα μπορούν από αύριο, Δευτέρα, να προμηθεύονται οι φορολογούμενοι από τις Τράπεζες.

 

Η χρήση της φοροκάρτας θα είναι αρχικά προαιρετική. Θα τη χρησιμοποιούμε όπως τις πιστωτικές κάρτες, στα ταμεία των καταστημάτων και, αντί αποδείξεως, τα έξοδά μας κι ο ΦΠΑ που καταβάλαμε, θα περνά αυτόματα στο λογαριασμό μας, στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Με τον τρόπο αυτό δε θα χρειάζεται να συγκεντρώνουμε τα χαρτάκια των αποδείξεων. Όμως, με το ίδιο σύστημα, θα είναι απόλυτα ελεγχόμενες όλες οι συναλλαγές μας, ανά πάσα στιγμή.

Χρειάζονται, πάντως, αρκετές διευκρινίσεις για τη χρήση της, όπως αν είναι χρησιμοποιήσιμη σε όλα τα καταστήματα, αν υπάρχει συνδυασμένη χρήση της με τις γραπτές αποδείξεις και άλλα.

Όποιος αποφασίσει να τη χρησιμοποιήσει από τώρα (σύντομα η χρήση της θα είναι υποχρεωτική) θα πρέπει να την ενεργοποιήσει στέλνοντας sms στον αριθμό 54053 της ΓΓΠΣ (ΑΦΜ, κενό και ο κωδικός) είτε μέσω Διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr/karta και ο φορολογούμενος θα αντιστοιχεί τον ΑΦΜ του με τον 10ψήφιο κωδικό της κάρτας.

Ειδικό γραφείο που θα απαντά σε ερωτήµατα των καταναλωτών θα δηµιουργηθεί στο υπουργείο Οικονοµικών, στο τηλέφωνο 2110007111

Πώς γίνεται η διαδικασία

Σε κάθε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου μπορούν να συνδεθούν έως και τρεις κάρτες προκειμένου να χρησιμοποιείται από τα μέλη της ίδιας οικογένειας

Για τη χρήση της φοροκάρτας απαιτείται η επιχείρηση να διαθέτει τερματικό Point of Sales (POS), δηλαδή τα γνωστά μηχανάκια χρέωσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Η συναλλαγή μέσω του POS αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών η οποία καταχωρεί στη συνέχεια τα βασικά στοιχεία απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου).

Από πού θα προμηθευτούμε τη φοροκάρτα

Με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ορίζονται 27 τραπεζικά ιδρύματα , στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για να πάρουν τη φοροκάρτα τους.

Οι τράπεζες  είναι οι: Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, TBANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millenium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική, Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.