arxaiokapilia_20111006_01Ολόκληρο μουσείο μπορούσε να ιδρύσει κανείς με τα αρχαιολογικά ευρήματα που είχαν οι δύο αρχαιοκάπηλοι (και οι δύο παλιοί γνώριμοι της αστυνομίας) οι οποίοι συνελήφθησαν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη! Το salonicanews αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της σπουδαίας αυτής νίκης κατά των κυκλωμάτων που ξεπουλούν στο εξωτερικό θησαυρούς της πατρίδας μας.

 

Η αστυνομία δεν έχει δώσει, ακόμη, λεπτομέρειες και δεν κλείνει την υπόθεση, καθώς αναζητά άλλα δύο άτομα. Τα αρμόδια υπουργεία, όμως, έσπευσαν να δώσουν κάποια στοιχεία μέσω δελτίων Τύπου.

arxaiokapilia_20111006_02Έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, βρέθηκαν περισσότερα από  70 αντικείμενα που χρονολογούνται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν 4 κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια. Ένα γυάλινο αγγείο (χρησιμοποιούνταν ως μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, 2 χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, από τμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως, μεταξύ των ευρημάτων υπήρχε και τμήμα ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος!

Τα αντικείμενα βρέθηκαν στα σπίτια των δύο συλληφθέντων: Ενός μπράβου σε νυχτερινά κέντρα, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν τέσσερα χρόνια στην Ασπροβάλτα κι ενός φίλου του, επίσης γνωστού της Ασφάλειας, αφού κι αυτός είχε περάσει από το κτίριο της ΓΑΔΘ, για περιπτώσεις ναρκωτικών και ληστείες. Οι αστυνομικοί επισημαίνουν πως ο πρώτος από τους συλληφθέντες είχε για… χόμπι την αρχαιοκαπηλία, ενώ έδειχνε ιδιαίτερη αδυναμία σε παλιά αντικείμενα.

Όλα τα αντικείμενα προέρχονται από αρχαιολογικές περιοχές της Πέλλας, αλλά αποφασίστηκε να μη δοθούν στο εκεί μουσείο (αν και θεωρείται από τα πιο πλούσια σε ευρήματα, παρά το ότι είναι μικρό σε μέγεθος), αλλά να “κατέβουν” στην Αθήνα, όπου στήθηκε μια μίνι φιέστα υποδοχής τους, στην οποία πήρε μέρος ακόμη και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου!

Κόσμος και κοσμάκης στην “τελετή υποδοχής”

arxaiokapilia_20111006_04Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα ευρήματα υποδέχτηκαν η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, κ. Λίνα Μενδώνη, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής, κ. Ιωάννης Δικόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και των δύο Υπουργείων.

«Μεγάλη επιτυχία», χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου την ανάκτηση των αντικειμένων, «μια επιτυχία η οποία οφείλεται στην αφοσίωση με την οποία δούλεψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο Υπουργείων.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος απέδωσε την επιτυχία «στο γεγονός ότι μπορούμε και δουλεύουμε συλλογικά, δεν υπάρχουν αψιμαχίες μεταξύ των υπηρεσιών και όλοι δουλεύουν ο καθένας από το δικό του πόστο αλλά και συνεργαζόμαστε σε κάθε τι το οποίο χρειάζεται ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Για επιτυχία μίλησε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος συνέχισε: «Έχουμε μια ακόμη μεγάλη επιτυχία της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, με συντονισμένες προσπάθειες, εδώ και πολύ καιρό, σε ένα πρόγραμμα  που υλοποιούμε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και κυρίως, για να ανακτήσουμε τους χαμένους, με τον όποιο τρόπο, θησαυρούς». Χαρακτήρισε, δε, “μεγάλο αντεθνικό έγκλημα” την αρχαιοκαπηλία.

Οι έρευνες συνεχίζονται

arxaiokapilia_20111006_03Η αστυνομία δεν κλείνει την υπόθεση. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται άλλα δύο άτομα, επίσης γνωστά για τη δράση τους – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο ένας είναι αυτός που είχε αναλάβει να βρει αγοραστές εκτός Ελλάδος.

Ερευνάται, ακόμη, με ποιον τρόπο θα “έφευγαν” τα αρχαία από τη χώρα, αφού τόσο η ποσότητά τους, όσο και τα μεγέθη τους, δείχνουν πως το κύκλωμα των αρχαιοκαπήλων θα πρέπει να ήταν πάρα πολύ καλά οργανωμένο.

Κ.