Πρόσθετους φόρους ύψους 7,7 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι, ενώ το 2012 φέρνει νέα ακόμη μεγαλύτερα φορολογικά βάρη.
Μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων φόρων ή περίπου 4,5 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 3,2 δισ. ευρώ θα κληθούν να τα καταβάλλουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2012. Μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα και τα τεκμήρια διαβίωσης και τέλους επιτηδεύματος, αύξηση τελών κυκλοφορίας, επιβολή ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης, αύξηση των απαιτούμενων αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και «ψαλίδισμα» φοροαπαλλαγών είναι τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας για να κλείσει το φετινό προϋπολογισμό.
Ειδικότερα για τα εισοδήματα του 2011:
1) Οι φορολογούμενοι θα χάσουν μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου σε ετήσια βάση το ποσό των περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Το αφορολόγητο όριο μειώνεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 στις 5.000 ευρώ, ενώ δεν μένουν στο απυρόβλητο και οι φορολογούμενοι άνω των 65 ετών και οι νέοι κάτω των 30 ετών των οποίων το αφορολόγητο όριο εισοδήματος μειώνεται από τις 12.000 ευρώ στις 9.500 ευρώ. Τα περισσότερα έσοδα από τον αυξημένο φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα του 2011 θα εισπραχθούν με την εκκαθάριση της δήλωσης του 2012.
2)Ποσό 2,4 δισ. ευρώ θα πληρώσουν ετησίως οι ιδιοκτήτες ακινήτων με την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Το τέλος κυμαίνεται από 3 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου.
3) Περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν, εντός του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, να πληρώσουν τα νέα αυξημένα κατά 9% έως και 13,33% τέλη κυκλοφορίας για το 2012. Τα πρόσθετα έσοδα θα είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ.
4) Ποσό 1,6 δισ. ευρώ θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης έτους 2011 (επιβάλλεται με συντελεστές 1% - 4% σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ), την έκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του έτους 2011 (αφορά ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ. και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, κατόχους σκαφών αναψυχής και όσους διαθέτουν πισίνες) και το τέλος επιτηδεύματος έτους 2011 που πληρώνουν πάνω από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
5) Πρόσθετοι φόροι 220 εκατ. ευρώ θα προκύψουν για τα εισοδήματα του 2011 με την εφαρμογή νέων τεκμηρίων διαβίωσης αυξημένων κατά 10% έως και 70%. Ο συνδυασμός του μειωμένου αφορολογήτου και των αυξημένων τεκμηρίων αναμένεται να υποχρεώσει κάθε φορολογούμενο να εμφανίσει τεκμαρτό εισόδημα που υπόκειται σε φόρο.
6) Αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 25% του φετινού εισοδήματός τους με ανώτατο ποσό τις 15.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν την επιβολή φόρου «πέναλντι» 10% στη διαφορά. Με την κατάργηση του «μπόνους» και την αύξηση των απαιτούμενων αποδείξεων υπολογίζονται πρόσθετα έσοδα 610 εκατ. ευρώ.
7) Περίπου 500 εκατ. ευρώ θα χάσουν οι φορολογούμενοι με το πρώτο «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών που έγινε με τον εφαρμοστικό νόμο του Ιουλίου, αλλά και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, η οποία επηρεάζει τις εκπτώσεις φόρου για τα ενοίκια και τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.
Το επόμενο έτος (2012)οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με:
1) Επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ. Το όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές 1%-4% θα μειωθεί από τις 12.000 ευρώ πιθανότατα στις 5.000 ευρώ. Η μείωση του αφορολογήτου ορίου για την επιβολή της ειδικής εισφοράς θα ισχύσει το 2012. Ουσιαστικά, το αφορολόγητο όριο της εισφοράς θα εξομοιωθεί με το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Συνεπώς, το επόμενο έτος η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» θα επιβληθεί σε όσους θα δηλώσουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ για το 2011. Υπολογίζεται ότι με τη μείωση του αφορολογήτου θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά για τα εισοδήματά τους πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.
2) Έμμεση κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με την επιβολή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που ανατρέπει πλήρως το ισχύον καθεστώς φορολογίας για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναμένεται να εφαρμοσθεί το 2012 προβλέπει ότι ο προσδιορισμός του εισοδήματος θα γίνεται με βάση πλέγμα κριτηρίων στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και η κινητή περιουσία όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, αμοιβαία κεφάλαια και κάθε είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Τα υπόλοιπα συστατικά του αλγόριθμου που θα προσδιορίζει το εισόδημα θα είναι το είδος ο χρόνος και ο τόπος άσκησης της δραστηριότητας, η κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, η ακίνητη περιουσία και ο τρόπος διαβίωσης καθώς και το φορολογικό ιστορικό. Το πλέγμα των νέων κριτηρίων θα αυξήσει δραστικά το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων και έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων που με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι σήμερα αφορολόγητοι θα πληρώσουν φόρο. Το 2012 το τέλος επιτηδεύματος αυξάνει από τα 300 στα 500 ευρώ για επιτηδευματίες με έδρα σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για επιτηδευματίες με έδρα σε πόλεις μέχρι 200.000 κατοίκους, ενώ για κάθε υποκατάστημα επιβάλλεται επιπλέον τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ.
3) Δραστικό «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές. Εξετάζεται η πρόταση για περικοπή των φορολογικών εκπτώσεων για μεσαία εισοδήματα και πλήρη κατάργησή τους για τα υψηλά. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι τόκοι, στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις καθώς και οι απαλλαγές στο ΦΠΑ. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το ψαλίδισμα θα αρχίσει από ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος με το πήχυ να τοποθετείται στα 20.000 - 30.000 ευρώ.
4) Αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων καθώς εξετάζεται να αυξηθεί το ποσοστό επί του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει ο φορολογούμενος να καλύψει με αποδείξεις.
5)Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων η οποία αναμένεται να «φουσκώσει» το «λογαριασμό» του ειδικού τέλους ακινήτων που θα πληρώσουν το 2012 περίπου 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.
6) Περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
7) Εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο 2012.