Kατάβαση από τις πρώην φυλακές του Γεντί-Κουλέ στο Επταπύργιο θα επιχειρήσουν την ερχόμενη Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 10:00 το πρωί, 180 αθλητές-ποδηλάτες οι οποίοι θα μετέχουν σε αγώνα με...
τρεις κατηγορίες, ανδρών, γυναικών και εφήβων.
Οι υποψηφιότητες συμμετοχής ξεπέρασαν τις 200 αλλά για λόγους ασφαλείας και περιορισμού της χρονικής διάρκειας του αγώνα θα συμμετέχουν εντέλει 180 αθλητές, απ’ όλη την Ελλάδα.
Την εκδήλωση στηρίζει η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τη βοήθεια της οποίας σημείο εκκίνησης του αγώνα ορίστηκε ο προαύλειος χώρος των φυλακών του Γεντί Κουλέ. Οι ποδηλάτες αφού περάσουν μέσα από ειδικές ράμπες πάνω από τα βυζαντινά τείχη και αφού περιπλανηθούν στα σοκάκια και τα καλντερίμια της Άνω Πόλης θα τερματίσουν γύρω στις 18:00 μμ. στην Πλατεία Αριστοτέλους (άγαλμα Βενιζέλου).
Η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά αλλά και διεθνή δεδομένα αθλητική αναμέτρηση -κάτι παρόμοιο έχει γίνει μόνο στο Εδιμβούργο και στο Λονδίνο- με την ονομασία «Yedi Kule Runaway», εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προώθηση της υποψηφιότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης για το θεσμό της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014».
Διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών και την ποδηλατική κοινότητα Bike Respect, υποστηρίζεται από την 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει ως μέγα χορηγό το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Αναλυτικά η διαδρομή των αθλητών-ποδηλατών -με κριτήριο την συνεχή κατάβαση μέχρι το σημείο τερματισμού, όπως απαιτεί το είδος του αγώνα urban downhill- έχει ως εξής:
-Οδός Αγράφων, κατά μήκος των τειχών του Επταπυργίου
-Οδός Σαπουντζόγλου, κατά μήκος των τειχών του Επταπυργίου
-Δεξιά στην Οδό Τριχωνίδας
-Αριστερά στην Οδό Γετίωνος
-Δεξιά στην Παπαδοπούλου Γεωργίου
-Αριστερά στην Οδό Παλαμίδου
-Δεξιά στην Οδό Πολιορκητού
-Αριστερά στην Οδό Φιλοπάππου
-Δεξιά στην Οδό Βύζαντος
-Αριστερά στην Οδό Άθωνος
-Δεξιά στην Οδό Πυθαγόρα
-Διασχίζουμε κάθετα την Ολυμπιάδος και μπαίνουμε στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Πρ. Ηλία
-Ακολουθούμε την Οδό Προφήτη Ηλία
-Διασχίζουμε κάθετα την οδό Κασσάνδρου
-Συνεχίζουμε στην Οδό Σέλευκου
-Στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου(περνάμε από τα σκαλιά απέναντι στο πάρκο)
-Στην Οδό Ολύμπου δεξιά
-Αριστερά στην Οδό Μακεδονικής Αμύνης
-Διασχίζουμε κάθετα την Οδό Φιλίππου και
-Τερματίζουμε στην Πλατεία Δικαστηρίων (Πλατεία Αριστοτέλους)
Υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, σημαντικός αριθμός εθελοντών των ομάδων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αθλητισμού και ικανός αριθμός εθελοντών του Μητρώου Εθελοντών του Δήμου και των ποδηλατικών Σωματείων της πόλης θα πάρουν θέση σε όλα τα σημεία της διαδρομής και χρησιμοποιώντας σφυρίχτρες και σημαιάκια θα ειδοποιούν όσους βρίσκονται κοντά, προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής διέλευση των ποδηλατών.
Η Δημοτική Αστυνομία και οι διοργανωτές της εκδήλωσης απευθύνουν έκκληση προς όλους όσοι έχουν τα αυτοκίνητά τους παρκαρισμένα στους δρόμους από όπου θα γίνει η κατάβαση και θα περάσουν οι αθλητές (την Κυριακή 16 Οκτώβρη, από τις 10:00 το πρωί έως τις 19:00 μμ) να φροντίσουν για την έγκαιρη απομάκρυνσή τους.