Ήταν περίπου πριν από 10 χρόνια όταν ο -τότε- νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, Σωτήρης Θεοφάνης, ανακοίνωσε ότι ένας από τους στόχους του είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη προορισμός κρουαζιέρας. Από τότε με δειλά βήματα ο Οργανισμός προχώρησε αυτόν τον σχεδιασμό και έτσι κατέπλευσαν στο λιμάνι, ακόμα και το δεύτερο μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο.
Ωστόσο, τόσο οι διοικήσεις του ΟΛΘ, όσο και οι φορείς της πόλης δεν είδαν σοβαρά την υπόθεση κρουαζιέρα, με αποτέλεσμα...
να κινδυνεύει η πόλη να χάσει μια πολύτιμη δραστηριότητα.
Η νέα διοίκηση του ΟΛΘ δηλώνει πλέον αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Στέλιος Αγγελούδης, αναφέρει ότι: «τόσο το λιμάνι, όσο και η πόλη, διαθέτουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να ενταχθούν στον "χάρτη" της κρουαζιέρας της Μεσογείου».
Η εκτίμηση του κ. Αγγελούδη για την πιθανή δημοτικότητα της Θεσσαλονίκης ως προς τον τουρισμό κρουαζιέρας, επιβεβαιώνεται -σήμερα τουλάχιστον- από την ταυτόχρονη παρουσία δύο κρουαζιερόπλοιων στην πόλη: του μεγαθηρίου "The World" -του μεγαλύτερου ιδιωτικού «γιοτ» στον κόσμο, με μήκος 196 μέτρων και πλάτος 30- και του πλοίου "ΑΡΙΩΝ". Τα δυο πλοία μεταφέρουν εκατοντάδες τουρίστες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να γνωρίσουν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Σχολιάζοντας την εικόνα των δυο κρουαζιερόπλοιων που είναι ελλιμενισμένα πλάι- πλάι μπροστά στον επιβατικό σταθμό ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ του λιμανιού, ο κ. Αγγελούδης εξέφρασε την ικανοποίησή του και πρόσθεσε ότι «η αύξηση της τουριστικής κίνησης της Θεσσαλονίκης μέσω του λιμανιού την οποία επιδιώκει και καλλιεργεί η ΟΛΘ Α.Ε. συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην τόνωση της εμπορικής κίνησης του κέντρου, κάτι που στη δεδομένη συγκυρία έχει μεγάλη ανάγκη η αγορά».
Το "The World" είναι πράγματι σαν ένας μικρός "κόσμος" αραγμένος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το μέγεθος του πλοίου είναι εντυπωσιακό: το μήκος του ισούται σχεδόν με εκείνο δύο γηπέδων ποδοσφαίρου, ενώ το "βύθισμά" του πλησιάζει τα 7 μέτρα και διαθέτει 12 καταστρώματα-ορόφους. Οι "κάτοικοί" του είναι λίγοι, τυχεροί και προφανώς διαθέτουν μεγάλη οικονομική άνεση, καθώς οι τιμές των διαμερισμάτων (τα οποία νοικιάζουν ή έχουν αγοράσει) είναι ...απλησίαστες.
Συγκεκριμένα, το κρουαζιερόπλοιο φιλοξενεί 130 οικογένειες από 19 χώρες (Βόρεια Αμερική: 49%, Ευρώπη: 36%, Ασία, Αυστραλία, Νότια Αμερική και Νότια Αφρική 15%), σε 165 μονάδες κατοικίας (106 διαμερίσματα και 59 "στούντιο" διάφορων μεγεθών).
Το 2010, η τιμή καταλόγου για την αγορά ενός στούντιο 30,5 τετραγωνικών πλησίαζε τα 600.000 δολάρια, ενώ για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων και ισάριθμων μπάνιων, με θέα στον ωκεανό, έφτανε τα 2,95 εκατ., με τις τιμές μεγαλύτερων χώρων να φτάνουν μέχρι τα 7 εκατ. Η σουίτα του πλοίου κοστολογείται, σύμφωνα με αμερικανικά περιοδικά κρουαζιέρας και τουρισμού, γύρω στα 13,5 εκατ. δολάρια...
Πιο "προσγειωμένα" είναι τα ενοίκια, που ξεκινούν από περίπου 20.000 δολάρια μηνιαίως. Πέρα από τις συνηθισμένες εγκαταστάσεις, υποδομές και ανέσεις των κρουαζιερόπλοιων, το “The World” διαθέτει μανάβικο και delicatessen, προσομοιωτή γηπέδου γκολφ, γήπεδο τένις, πέντε εστιατόρια κ.ά.