wikileaks_01Στον "αέρα" βρίσκεται το μέλλον του Wikileaks. Δημοσιογράφος δημοσίευσε, σε βιβλίο του, έναν από τους κωδικούς πρόσβασης στα απόρρητα αρχεία του γνωστού ιστότοπου, με αποτέλεσμα να έχει ο καθένας πρόσβαση σε…

απόρρητες πληροφορίες, αλλά και να έχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να τις χαλκεύσει!

Την ίδια στιγμή, μια άνευ προηγουμένου κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ιστότοπο και την εφημερίδα "Guardian" που αλληλοκατηγορούνται για την ανεξέλεγκτη διαρροή απόρρητων αρχείων με ονόματα αξιωματούχων και ευαίσθητα στοιχεία που θα έπρεπε να είχαν αφαιρεθεί.

Ο δημοσιογράφος είναι ο (του Γκάρντιαν) Ουίλιαμ Λέι. Δημοσίευσε σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο το κλειδί αποκρυπτογράφησης των αρχείων του Wikileaks. Αυτό το είχε αποκτήσει, αναφέρει, όπως και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι μεγάλων ΜΜΕ, από τον ιδρυτή Τζούλιαν Ασάντζ, ώστε να έχει πρόσβαση στον φάκελο των αρχείων και να μπορεί να τα δημοσιεύσει.

Ο κωδικός αυτός, ο οποίος σύμφωνα με τον Λέι, επρόκειτο να απενεργοποιηθεί εντός λίγων ωρών, τελικά λειτουργούσε κανονικά, με αποτέλεσμα ο φάκελος με τα απόρρητα τηλεγραφήματα να είναι πλήρως προσβάσιμος και μάλιστα στην αρχική του μορφή.

Έτσι και οι πηγές του Wikileaks βγήκαν στη φόρα και ο καθένας μπορούσε να… συμπληρώσει, ή να αφαιρέσει στοιχεία! Η ανωνυμία των πηγών, που τόσο διαφήμιζε ο ιδρυτής του ιστότοπου, Τζούλιαν Ασάντζ, είχε πάει περίπατο…

Πάντως οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν ανάμεσα στον ιστότοπο και στην "Guardian", με τον πρώτο να δημοσιεύει ένα πολυσέλιδο κατηγορητήριο εναντίον της και την εφημερίδα να απαντά ότι ήταν ευθύνη του Wikileaks να απενεργοποιήσει τον κωδικό. Δημοσιογράφος της εφημερίδας εκτίμησε ότι ενδεχομένως αρχικά να απενεργοποιήθηκε και στη συνέχεια να "ανακυκλώθηκε", ενώ ο γερμανικός "Spiegel" υποστηρίζει ότι η διαρροή οφείλεται σε μια σειρά αδυναμιών και λαθών στη λειτουργία του ιστοτόπου.