usa_wallstreet_protest_01Εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία χθες κοντά στη Wall Street στη Νέα Υόρκη με πρόθεση να «καταλάβουν» την οδό - σύμβολο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος αλλά…

η προσπάθειά τους εμποδίστηκε από τις αρχές.

Οι διαδηλωτές είχαν σχεδιάσει να στρατοπεδεύσουν στο δρόμο όπου βρίσκεται το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για να εκφράσουν την οργή τους εναντίον του οικονομικού συστήματος που, όπως υπογραμμίζουν, ευνοεί τους πλούσιους και τους ισχυρούς.

«Φτάνει πια η διαφθορά», «Σταματήστε τις περικοπές» και «Η Νέα Υόρκη λέει "όχι" στην απληστία της Wall Street», έγραφαν κάποια από τα πανό που ανήρτησαν οι διαδηλωτές στο Τρίνιτι Πλέις, τον τόπο που επέλεξαν οι διαδηλωτές, περίπου 300 μ. από τη Wall Street.

usa_wallstreet_protest_02

«Το μόνο πράγμα που έχουμε κοινό είναι πως είμαστε το 99% του πληθυσμού και δεν θα ανεχόμαστε πλέον την απληστία και την διαφθορά του 1%», ανέφερε ανακοινωθέν στον ιστότοπο «Occupy Wall Street».

Το κίνημα ιδρύθηκε από το online περιοδικό Adbusters τον Ιούλιο και οι διοργανωτές ήλπιζαν να μετατρέψουν τη Wall Street σε μια «αμερικανική πλατεία Ταχρίρ», παραπέμποντας στην πλατεία του Καΐρου που έγινε το επίκεντρο των κινητοποιήσεων οι οποίες οδήγησαν στην πτώση του αιγυπτίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.

Όμως η αστυνομία απέκλεισε όλους τους δρόμους που οδηγούν στη Wall Street και όλους τους κοντινούς δρόμους, όπου εδρεύουν μεγάλες τράπεζες, πολύ προτού αρχίσουν να φθάνουν οι διαδηλωτές.

Τελικά συγκεντρώθηκαν περίπου 700 άνθρωποι, αριθμός αρκετά χαμηλότερος από ό,τι ήλπιζαν οι διοργανωτές, που περίμεναν 20.000 συμμετέχοντες.