australia_canberra-fire_20110916_01Tεράστια πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε σήμερα σε χώρο χημικής βιομηχανίας σε βόρειο προάστιο της Καμπέρας, πρωτεύουσας της Αυστραλίας, ήταν η αιτία να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Οι κάτοικοι ξύπνησαν από μια σειρά εκρήξεων. Αυτόπτες μάρτυρες είπα πως είδαν εκατοντάδες πύρινες σφαίρες να ανεβαίνουν στον ουρανό!  «Ξύπνησα επειδή το σπίτι έτρεμε», αφηγήθηκε η Λούσι Μπράουν και συμπλήρωσε: «Στην αρχή πίστεψα ότι ήταν σεισμός. Μετά σκέφτηκα πως μας βομβαρδίζουν».

Περίπου 100 άνθρωποι που κατοικούν κοντά στο βιομηχανικό χώρο απομακρύνθηκαν, ενώ αυτοί που κατοικούν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων απ' αυτόν κλήθηκαν να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους με κλειστά τα παράθυρα. Σχολεία και δρόμοι έκλεισαν.

Ο μαύρος καπνός που αναδύεται από την πυρκαγιά μπορεί να περιέχει φωσγένιο, ένα τοξικό αέριο που προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα και τα μάτια και ναυτία, ανακοίνωσε η υπηρεσία πρώτων βοηθειών. Όμως σύμφωνα με τον Μαρκ Κροσγουέλερ της υπηρεσίας αυτής, τα αποτελέσματα από τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα είναι ενθαρρυντικά.