aerodromio_012-thumb-largeΤο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια μόνο με ένα διάδρομο προσγείωσης απογείωσης! Το θέμα επαναφέρει στην επικαιρότητα σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Αγγελιοφόρος”.

Στο ρεπορτάζ του Βασίλη Πεκλάρη υπογραμμίζεται πως ο μοναδικός αυτός διάδρομος μετά το μεσημέρι χρησιμοποιείται κατά 50%, περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες φιλοξενίας αεροσκαφών και προκαλώντας συχνά καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Στο «Μακεδονία», όπου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται πάνω από 120 πτήσεις την ημέρα (περίπου 250 κινήσεις αφίξεις - αναχωρήσεις) και μετακινούνται κατά μέσο όρο 15.000 επιβάτες, οι καθυστερήσεις στα έργα υποδομής και οι περικοπές σε μισθούς και εξοπλισμό δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία του, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τη μέρα που έκλεισε ο 1028, δηλαδή εδώ και περίπου πέντε χρόνια, προκειμένου να γίνουν οι εργασίες επέκτασής του περίπου κατά 1.000 μέτρα στη θάλασσα, ο μοναδικός διάδρομος που εξυπηρετεί τα αεροσκάφη για προσγειώσεις και απογειώσεις είναι ο 1634 (οι αριθμοί υποδηλώνουν την κατεύθυνση, δηλαδή 16 όταν έρχεται από το Βορρά -πόλη Θεσσαλονίκη- και 34 όταν έρχεται από το Νότο -Τρίλοφο- προς το αεροδρόμιο). Με δεδομένη την επιλογή για λόγους ασφάλειας τα αεροπλάνα να απογειώνονται με κόντρα τον άνεμο, μετά το μεσημέρι, όταν στην περιοχή του αεροδρομίου επικρατούν όλο το καλοκαίρι νότιοι άνεμοι, όλα τα αεροσκάφη θέλουν να προσγειώνονται στον 16, δηλαδή από την πόλη, και να απογειώνονται από στον 34, δηλαδή προς την πόλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ουσιαστικά μια κατεύθυνση, με σημαντικές καθυστερήσεις και επακόλουθα την ένταση και πίεση για την έγκαιρη εκτέλεση προσγειώσεων και απογειώσεων.


Διάβασε όλο το ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου για τον ένα και μοναδικό διάδρομο του Αεροδρομίου Μακεδονία, με κλικ εδώ.