XRYSOHOIDIS_EPIMELITIRIA_20110829_01Διαδικτυακούς διαγωνισμούς, νομοσχέδιο για την άρση των 70 εμποδίων για την επιχειρηματικότητα και απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών, υποσχέθηκε ο υπουργός …

Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε την περασμένη Τετάρτη με το δ.σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΒΒΕ ο Σύνδεσμος έθεσε σημαντικά ζητήματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος, όπως την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω του ΕΤΕΑΝ, την επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων, την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για εξαγωγικές επιχειρήσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, την ακρίβεια στην αγορά κλπ.

Ο υπουργός, από την πλευρά του, ενημέρωσε ότι είναι υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για την άρση 70 εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, ενώ από το τέλος του Οκτωβρίου θα λειτουργεί η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διενέργειας των διαγωνισμών που αφορούν προμήθειες του δημοσίου.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών, ενώ φιλοδοξία του Υπουργείου είναι από την αρχή του 2012 αυτές να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.

Με 900 εκ. ευρώ θα λειτουργήσει το ΕΤΕΑΝ

Για το μείζον θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας είπε ότι θα υπογραφούν σύντομα οι συμβάσεις ύψους 900 εκ. € με τις τράπεζες για τη λειτουργία του ΕΤΕΑΝ, γεγονός το οποίο θα διευκολύνει όσες επιχειρήσεις υλοποιούν προγράμματα του παλιού αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ, αφού θα μπορούν να δανείζονται μέσω του ΕΤΕΑΝ με χαμηλό επιτόκιο.

Συμπληρωματικά, το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει ποσό 15 δις € από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ, ενώ προχωρά εντατικά η δημιουργία της επενδυτικής τράπεζας. Ακόμη, εξήγγειλε το σχεδιασμό νέου προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το οποίο θα αφορά την ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων, το οποίο θα έχει προϋπολογισμό ενίσχυσης επιχειρήσεων περί τα 40 εκ. €.

Οι εξαγγελίες του κ. Υπουργού, κατά τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ κ. Νικ. Πέντζο, αποτελούν αισιόδοξο μήνυμα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έρευνα του ΣΒΒΕ που δημοσιοποιήθηκε πριν τρεις μέρες, τα κέρδη για τη μεταποίηση της Βορείου Ελλάδος το 2010 ήταν κοντά στο μηδέν ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις ήταν ζημιογόνα.


H φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το www.photoreportage.gr