anapiros_02

Τι κι αν υπέβαλαν τα έγγραφα για να πάρουν πιστοποιητικό αναπηρίας εδώ και μήνες; Τι κι αν έχουν οριστεί ραντεβού για τις επόμενες ημέρες εδώ και βδομάδες; Πλέον, όσοι υπέβαλαν αιτήσεις στις Υγειονομικές Επιτροπές πρέπει να τις υποβάλουν… εκ νέου!

 

Απίστευτο γραφειοκρατικό καψόνι σε ανάπηρους συμπολίτες μας από ένα ανάπηρο κράτος: Ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Εργασίας διακόπτεται από σήμερα Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου η λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών, που έχουν την ευθύνη για τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας και η ευθύνη λειτουργίας τους μεταφέρεται στο  Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο έχει συσταθεί από τη 1/1/2011 και υπάγεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, οι Επιτροπές που λειτουργούν μέχρι σήμερα για τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας  σταματούν τη λειτουργία τους και, παρόλο που υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι και τον Οκτώβριο, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες υποχρεούνται να πάρουν πίσω τα δικαιολογητικά που έχουν καταθέσει και να τα καταθέσουν εκ νέου, στη νέα υπηρεσία που έχει την ευθύνη καθορισμού των αποφάσεων!

Και να σκεφθεί κανείς ότι το ΚΕΠΑ συστάθηκε την… 1 Ιανουαρίου 2011! Ως σήμερα κανείς δε ζήτησε την ενεργοποίησή του. Και, αίφνης, η κυβέρνηση το ενεργοποιεί εντός… 24 ωρών!

«Δυστυχώς  η γραφειοκρατία και η αναλγησία της Κυβέρνησης εκδηλώνονται για μια ακόμα φορά με τον πιο βάναυσο τρόπο. Χωρίς κανένα προγραμματισμό το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να ενεργοποιήσει το ΚΕΠΑ για τον καθορισμό των ποσοστών αναπηρίας μέσα σε μια μέρα, παρόλο που έχει συσταθεί από την πρώτη Ιανουαρίου», σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας!

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ήδη προγραμματισμένα δύο χιλιάδες εκατόν σαράντα οχτώ (αριθμός: 2.148) ραντεβού συμπολιτών μας μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, μόνο για το νομό Θεσσαλονίκης, στις παλιές επιτροπές!

«Και σαν να μη φτάνει αυτό, ζητούν από τους πολίτες να συγκεντρώσουν πρόσθετα δικαιολογητικά από αυτά τα οποία έχουν ήδη καταθέσει και να κλείσουν νέο ραντεβού», προσθέτει ο κ. Τζιτζικώστας.

Η εισήγηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (sic) ήταν να ολοκληρωθούν όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού και από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, να αναλάβει την ευθύνη ο νέος φορέας για να μην ταλαιπωρηθούν όσοι είχαν προσφύγει, ήδη, στις υπάρχουσες επιτροπές. «Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που κάναμε,  το Υπουργείο επέλεξε το δρόμο της ταλαιπωρίας, τιμωρώντας τους και δείχνοντας ότι η λέξη ανθρωπιά παραμένει άγνωστή γι’ αυτούς», σχολιάζει ο κ. Τζιτζικώστας.  

Δ.Μ.