Ethnos_20110914Μέτρα, μέτρα, μέτρα… Μας πήραν τα μέτρα και, όπως είναι φυσικό, το θέμα είναι πρώτο σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Πάντως, όπως σημείωσε φίλος σε ένα μέιλ, το θέμα δεν είναι …

“επιλεκτική χρεοκοπία”. Είναι “ανταλλαγή οργάνων”. Χρωστάμε τα άντερά μας και θα τους δώσουμε τα @ρχ@δι@ μας…

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: “Σε μια κλωστή η τύχη της χώρας”.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το θρίλερ για το μέλλον της Ελλάδας δεν έχει τέλος, με το κόστος της αναμονής, μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση της διάσωσης ή της εγκατάλειψής της, να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη. Όλα δείχνουν ότι οι εταίροι δε θα τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια μας, ότι φοβούνται πολύ περισσότερο τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας απ’ ό,τι τις πιέσεις του εσωτερικού τους ακροατηρίου. Κρίσιμη πολιτική παρέμβαση των Αμερικανών και οικονομική των Κινέζων στην ευρωζώνη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αντισυνταγματικά τα μέτρα!".

"Διακηρύξεις «κενού περιεχομένου» αφού δεν θα έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, δηλαδή την εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία και δραστική μείωση του μονίμου προσωπικού, αποτελούν σύμφωνα με κορυφαίους συνταγματολόγους οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέο φόρο στα ακίνητα και τις απολύσεις τακτικών υπαλλήλων".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κούρεμα 50% σε μισθούς και συντάξεις προβλέπει το σχέδιο Μέρκελ για συντεταγμένη χρεωκοπία".

"«Κούρεμα» στο κόστος μισθών και συντάξεων κατά 50%, ακόμα και 60%, απαιτεί η Τρόικα από την κυβέρνηση, επιλέγοντας ως συνταγή απεμπλοκής από την κρίση διάχυσης της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη τη γερμανική εκδοχή πτώχευσης της χώρας μας (κατά την επίσημη επιβεβαίωση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε), του μοντέλου της «συντεταγμένης και εντός ευρώ» χρεωκοπίας".

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ: “21 παραβάσεις σε σχολικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης.

Η εφημερίδα αναφέρεται στα αποτελέσματα ελέγχων που έγιναν σε λεωφορεία τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μαθητών, στο νομό Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "250.000 μόνιμους απολύουν από το Δημόσιο".

"Στο σχέδιο εργασιακής εφεδρείας ήρθαν να προστεθούν χθες διαρροές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για σχέδιο συρρίκνωσης κατά 30% και του σκληρού πυρήνα του κράτους, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι οδηγούνται στην απόλυση".

ΕΘΝΟΣ: "Αποστρατεία εφέδρων και στους δήμους".

"Σχέδιο περιστολής του μισθολογικού κόστους σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Εντός Οκτωβρίου το πλεονάζον προσωπικό τους θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ή θα απολυθεί με διαδικασίες-εξπρές".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ισλαμοποίηση της Ευρώπης!".

"Φοβερές και τρομερές αλλαγές στη «Γηραιά Ηπειρο»: γίνεται μετάβαση από τον Χριστιανισμό στο Ισλάμ, όπως κάποτε έγινε μετάβαση απ΄την Αρχαία θρησκεία στον Χριστιανισμό!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "30 τοποτηρητές της Ε.Ε. στα υπουργεία".

"Επιασαν δουλειά οι «τοποτηρητές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι αναλαμβάνουν να βάλουν... τάξη στην ελληνική οικονομία. Μέχρι τα τέλη του μήνα, η 30μελής ειδική Ομάδα Δράσης θα εγκατασταθεί στα υπουργεία, ώστε να επιβλέψει την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και κυρίως να προτείνει λύσεις-μέτρα, όπου απαιτείται".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Σερβίρει» απολύσεις σε υπουργεία και δήμους".

"Καταργήσεις οργανικών θέσεων στα υπουργεία που θα άρουν τη μονιμότητα στο στενό δημόσιο τομέα προαναγγέλλει ο Ντ. Ρόβλιας. Απολύσεις στους ΟΤΑ προεξοφλεί ο Π. Κουκουλόπουλος: Οι χρεωμένοι δήμοι πρέπει να ελαφρύνουν προσωπικό, δεν γίνεται διαφορετικά".

ΕΣΤΙΑ: "Ολέθρια λάθη μιας διετίας".

"Επί δύο σχεδόν χρόνια, αφ΄ότου ανήλθε στην εξουσία η Κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ η δημοσιονομική και οικονομική κατάστασις της χώρας χειροτερεύει διαρκώς. Παρά τα υποτιθέμενα μέτρα δημοσιονομικής εξυγιάνσεως, το έλλειμμα δεν μειώνεται και το δημόσιο χρέος αυξάνεται αλματωδώς".

Η ΑΥΓΗ: "Νέα πλειοψηφία για έξοδο από την κρίση".

"Για την ανάγκη συγκρότησης ενός νέου συνασπισμού εξουσίας όλων των αριστερών, προοδευτικών και κοινωνικών δυνάμεων που αντιμάχονται σήμερα το Μνημόνιο και αποτελούν πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, μίλησε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στη δίνη των απολύσεων και ο στενός δημόσιος τομέας".

"Στη δίνη των απολύσεων εισέρχεται πλέον και ο στενός δημόσιος τομέας, καθώς, μετά την εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο, θα ακολουθήσουν διαδικασίες-εξπρές για τη συρρίκνωση κατά 30% και του σκληρού πυρήνα του κράτους".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συναγερμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ".

"Υπό την πίεση των αγορών, που συνεχίζουν να δυσπιστούν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, οι ηγέτες της Ε.Ε. αλλά και οι ΗΠΑ δραστηριοποιούνται έντονα για την αναστροφή του κλίματος".

Η ΝΙΚΗ: "Καταθέτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Το σενάριο της «ελεγχόμενης» και της «ανεξέλεγκτης» χρεοκοπίας".

"Την ώρα που κορυφώνεται η σεναριολογία στην Ευρώπη για το μέλλον της Ελλάδας, οι Ελληνες καταθέτες βρίσκονται αίφνης αντιμέτωποι με ένα νέο... μενού χρεοκοπίας, που προκαλεί σύγχυση και νευρικότητα, οδηγώντας ήδη αρκετούς σε εσπευσμένη απόσυρση των οικονομιών τους από τις τράπεζες".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τρέχουν τώρα να βρουν λύση".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη (19.00) Μέρκελ - Σαρκοζί - Παπανδρέου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των αγορών και όλων των κυβερνήσεων του πρώτου κόσμου. Θα προηγηθεί συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα των χθεσινών πυρετωδών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή.

Ο ΛΟΓΟΣ: "«Γόρδιος Δεσμός» η διάσωση της Ελλάδας".

"Εντείνεται η ανησυχία στην Αθήνα ότι το Βερολίνο και οι δανειστές επεξεργάζονται σενάρια συντεταγμένης χρεοκοπίας της χώρας, με την κυβέρνηση να περνάει πλέον στο άλλο άκρο και να δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει όλα τα μέτρα, αλλά και να λάβει και τα νέα που θα απαιτηθούν".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Γεύματα πείνας για παιδιά σε παιδικούς σταθμούς".

"Η βαρβαρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής και η στάση πληρωμών σε κοινωνικές δαπάνες στο όνομα αντιμετώπισης του χρέους, με ευθύνη και της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, έχουν δραματικές επιπτώσεις στα παιδιά".

ΤΑ ΝΕΑ: "Εφεδρεία και στους δήμους".

"Τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας θέλει να επεκτείνει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο, το πρόγραμμα θα αρχίσει από τους δήμους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν πλεονάζον προσωπικό".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανάγκη σεισμικής δόνησης για να ανατραπεί το αδιέξοδο σκηνικό

Ο τίτλος αφορά (όσο και να μην του φαίνεται) την επίσκεψη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Το κείμενο λέει: Δύο ήταν τα κυρίαρχα σημεία τα οποία προκάλεσαν αίσθηση στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 76η ΔΕΘ. Πρώτον, το κάλεσμά του σε οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης και δεύτερον η πρότασή του για τη σύσταση ενός νέου Συνασπισμού εξουσίας που θα αποσύρει το μνημόνιο.

City Press: "Πιο κοντά στη χρεοκοπία".

"Το Βερολίνο πρωταγωνιστεί στην προετοιμασία του σχεδίου της ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Bloomberg: Στο 98% η πιθανότητα στάσης πληρωμών της Ελλάδας. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά".

ESPRESSO: Τατιάνα έτοιμη για πόλεμο.

Η εφημερίδα αναφέρεται στη διαφαινόμενη κόντρα Τατιάνας Στεφανίδου – Ελένης Μενεγάκη, στη μεσημβρινή ζώνη των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών.