xalkidis_giannis_0Τον αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, Γιάννη Χαλκίδη τίμησαν, σήμερα, μια μέρα πριν την επέτειο της δολοφονίας του, δύο δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης: Ο κεντρικός δήμος κι ο δήμος Αμπελοκήπτων – Μενεμένης.

 

Στην διασταύρωση των οδών Κωνσταντινουπόλεως 164 και Νάτσινα, μπροστά στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη. Αύριο συμπληρώνονται 44 χρόνια από την πολιτική δολοφονία του αγωνιστή της αντιδικτατορικής αντίστασης Γιάννη Χαλκίδη.

Στον τόπο όπου εκτελέσθηκε εξ επαφής ο Χαλκίδης, τραυματίστηκε σοβαρά και ο σύντροφός του Γρηγόρης Παντής. Οι μνήμες ξαναζωντάνεψαν ενώ τα συναισθήματα των συγγενών του, παραμένουν άσβεστα.

Η φετινή εκδήλωση γίνεται μετά την απόδοση του ονόματός του από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στην παρακείμενη οδό Νεμέας. Η απόφαση έχει σταλεί για επικύρωση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκδηλώσεις μνήμης και σε Αμπελόκηπους-Μενεμένη

Αυλαία, σήμερα και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Χαλκίδεια 2011» στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς, ομιλίες και συναυλίες, και θα διαρκέσουν έως την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα έγινε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Αμπελοκηπιώτη Γιάννη Χαλκίδη. Για την εκτέλεσή του μίλησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Μαρία Αποστολίδου. Ακολούθησε κατάθεση Στεφάνων.

Από αύριο αρχίζουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις: Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, στην πλατεία Τσομπάνογλου Μενεμένης: Παραδοσιακοί χοροί, με ζωντανή μουσική από το επίλεκτο τμήμα Αμπελοκήπων. Θα παρουσιάσουν χορούς από νησιά, τη Θράκη και την Μικρά Ασία. Υπεύθυνοι χοροδιδάσκαλοι: Λάμπρος Θεοδωράκας, Βούλα Πανέλα, Ντάνα Τικτοπούλου.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στην αυλή του 1ου δημοτικού σχολείου Αμπελοκήπων: Εκδήλωση με ομιλία και ζωντανή μουσική προς τιμή Γιάννη Χαλκίδη, από την Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων – Μενεμένης και το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών και

Στις 20:30 στην πλατεία Τσομπάνογλου στη Μενεμένη: Η Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης θα παρουσιάσει πρόγραμμα με κλασική, τζαζ και ροκ μουσική. Αρχιμουσικός Νίκος Χρυσοχόου.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στην πλατεία του Β’ΚΑΠΗ Δεντροποτάμου: Χοροί του Πόντου από τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» Αγ. Νεκταρίου. Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Κετικίδης. Ακολουθεί λαϊκό πρόγραμμα με τους «ΕΚΤΟΣ».

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 στο Βόσπορο (25ης Μαρτίου με Κουμαρα): Μουσικό Λαϊκό Πρόγραμμα με τους «ΕΚΤΟΣ», Συντελεστές του μουσικού σχήματος είναι οι Ανδρέας Ρώσσης, Κώστας Γεκουσίδης, Χριστίνα Χατζηγεωργίου, Χρήστος Μπακάλης, Γιώργος Βαρτσάκης.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στην αυλή του 1ου δημοτικού σχολείου Αμπελοκήπων: Χοροί του Πόντου απο τα Επίλεκτα χορευτικά τμήματα Αμπελοκήπων. Υπεύθυνοι χοροδιδάσκαλοί: Ντάνα Τικτοπούλου κα Βούλα Πανέλα και στις 22:00: βραδιά νεολαίας με «Ποπ και ροκ μουσική» με τον Δημήτρη Τικτόπουλο, τον DJ Αντώνη Δημητριάδη και στην κιθάρα τον Άνθιμο Μαντί.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στην περιοχή Καζαντζάκη (επί της οδού Δ. Γληνού κάτω από τη γέφυρα της Μενεμένης): «Ημέρα γεωργιανικής φιλίας» με μουσική και χορούς από τη Γεωργία. Υπεύθυνος κ. Λαμπριανίδης Ελγκούτζα

Και στις 20:30 στην αυλή του 1ου δημοτικού σχολείου Αμπελοκήπων: Μουσικό πρόγραμμα με τους «ΕΚΤΟΣ». Συντελεστές του μουσικού σχήματος είναι οι: Ανδρέας Ρώσσης, Κώστας Γεκουσίδης, Χριστίνα Χατζηγεωργίου, Χρήστος Μπακάλης, Γιώργος Βαρτσάκης.