Σε δεινή θέση βρίσκεται, πλέον, η κυβέρνηση. Δεν ξέρει ούτε πού πατά, ούτε πού βρίσκεται και σχεδιάζει… νέα μέτρα, για να κάνει, αλήθεια, τι; Για να παραδεχτεί πως τα παλιά… ήταν λάθος! Για άλλοθι, ο πρωθυπουργός συγκαλεί…

κυβερνητική σύσκεψη στις 15.30 σήμερα, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011.

Ως γνωστόν, το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ ματαιώθηκε, καθώς «η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική ενημέρωση του Πρωθυπουργού (κι ενώ ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στο Λονδίνο) από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με τις εξελίξεις στο Ecofin και το κλίμα γύρω από την ελληνική οικονομία.

Παρεμβαίνοντας χθες στο δελτίο είδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος απέδωσε την αναβολή του ταξιδιού του κ. Παπανδρέου στο ρευστό διεθνές κλίμα, αλλά και στις διαφωνίες στο εσωτερικό ευρωπαϊκών χωρών. Δεν τον πίστεψε κανείς… Φανταζόμαστε ότι, την ώρα που τα ΄λεγε, ούτε ο ίδιος πίστευε τον εαυτό του.

Την ίδια στιγμή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε μια ακόμη προσπάθεια να συμμαζέψει τα ασυμάζευτα.  «Ανεύθυνα και γελοία» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών τα σχόλια περί επικείμενης παύσης πληρωμών ή για χρεοκοπία, ενώ τόνισε ότι η αναβολή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν οφείλεται σε κάποιο έκτακτο οικονομικό γεγονός.

«Κάθε σαββατοκύριακο η Ελλάδα και δυστυχώς και η Ευρωζώνη, υφίσταται αυτήν την οργανωμένη επίθεση του σπεκουλαδόρικου τμήματος των διεθνών αγορών», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβερνητική σύσκεψη θα προκύψουν νέα μέτρα. Έντονη είναι η ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης για την στάση της κοινωνίας απέναντι στα μέτρα.

Ποια μέτρα θα είναι αυτά; Πάρτε γεύση:

  1. Άμεση εξομοίωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Η τιμή στο 1,20 ευρώ/λίτρο και τα καλοριφέρ στο… μηδέν. Θα φοράμε τα παλτό μας και θα ζεσταινόμαστε. Και το κράτος θα περιμένει να εισπράξει.
  2. Άμεσες απολύσεις, ακόμη και χωρίς εργασιακή εφεδρεία. Άρα περισσότεροι άνεργοι, άρα περισσότερα χρήματα από το κράτος για τους ανέργους, άρα μικρότερη αγοραστική δύναμη, άρα περισσότερα λουκέτα στην αγορά.
  3. Άμεσο κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και χιλιάδες υπαλλήλους στην ανεργία. Για τα αποτελέσματα δες στο (2).
  4. Πώληση κρατικών παγίων περιουσιακών στοιχείων αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ. Ε, αυτό, πλέον έχει εξαγγελθεί.
  5. Κατάργηση του αφορολόγητου και τέλος στο μέτρο των αποδείξεων. Μέτρο που πλήττει χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, αφού αυτοί έπαιρναν κάτι λίγα πίσω από την εφορία. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας θα συνεχίσει να παίρνει, με τον τρόπο που έπαιρνε, επιστροφή ΦΠΑ.

Αυτή κι αν είναι… πεντάδα φωτιά. Πιο φωτιά κι από την πεντάδα των Utah Jazz, την εποχή που έπαιζε ο Τζον Στόκτον!

Γ.Π.