vartholomaios_grevena_20110924_04Μήνυμα για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας έστειλε από τον νομό Γρεβενών όπου πραγματοποιεί επίσημη επισκεψη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Χθες βράδυ βρέθηκε προσκεκλημένος σε δείπνο, σε ταβέρνα στην περιοχή της Βάλια Κάλντα κι εκεί ευλόγησε πατέρα επτά παιδιών από το…

Σπήλαιο Γρεβενών. Μάλιστα κάλεσε στο τραπέζι του τον 48χρονο ιδιοκτήτη της ταβέρνας και πολύτεκνο και τον συνεχάρη δημόσια.

Υπογράμμισε πως αν όλοι ακολουθούσαν το παράδειγμά του, «σήμερα στην Ελλάδα δεν θα υπήρχε δημογραφικόν πρόβλημα».

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Παναγιότατος αποκάλυψε πως, βλέποντας τα παιδιά του 48χρονου να δουλεύουν μέσα στην ταβέρνα, θυμήθηκε τις δικές του παιδικές εμπειρίες. Όπως εξιστόρησε, ο μακαρίτης ο πατέρας του είχε καφενείο το οποίο λειτουργούσε και σαν κουρείο και σ αυτό εργάζονταν ο ίδιος και τα τρία αδέλφια του.

«Είμαστε τέσσερα αδέλφια ο μακαρίτης ο πατέρας μου είχε στο χωριό ένα καφενείο και σε μια γωνία του καφενείου είχε και κουρείο για να μπορέσει να μας μεγαλώσει υπό τας δύσκολας συνθήκας της ζωής του χωριού. Εκεί όπου δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαμε νερό στα σπίτια μας, πηγαίναμε από τη βρύση (του χωριού) και κουβαλούσαμε. Και όλα αυτά. Εγώ διάβαζα τα μαθήματα μου με την λάμπα του πετρελαίου. Θέλω να πω, ότι όλα τα αδέλφια βοηθούσαν στο κατάστημα του πατέρα, όπως τα δικά σας τα παιδιά. Και πηγαίναμε και στα κτήματα και στις κατσίκες και στα πρόβατα και κουβαλούσαμε ξύλα από το δάσος για το χειμώνα. Και θέλω να πιστεύω ότι πήραμε μια καλή ανατροφή από τους γονείς μας, χωρίς αυτό να θεωρηθεί περιαυτολογία. Σας συγχαίρω, γιατί δίνεται ένα τέτοιο παράδειγμα στα παιδιά σας και ένα τέτοιο παράδειγμα σε όλο τον ελληνικό λαό», είπε.

Του χάρισε, δε, δώρο που έφερε την πατριαρχική σφραγίδα για να θυμάται, όπως είπε, πως κάποτε πέρασε από εκείνο το μαγαζί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «που είναι κι αυτός παιδί του λαού».