dimitria_sinentefxi_tipou_20110901_01Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ*

Αλλάζουν τα Δημήτρια. Μικρότερη διάρκεια (ενάμιση μήνας), νέες συνεργασίες, βήμα σε νέους καλλιτέχνες της πόλης, αλλά και επιλεγμένα σχήματα από το εξωτερικό, εκδηλώσεις για όλα τα πορτοφόλια, καλλιτεχνική επιτροπή (μεταβατικό στάδιο για την μετέπειτα επιλογή ενός καλλιτεχνικού διευθυντή), και το κυριότερο… μικρότερος κόστος.

«Το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι ότι τα Δημήτρια ανήκουν στην πόλη και είναι ένα βήμα για την ανάδειξη νέων ανθρώπων», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

Η αυλαία θα ανοίξει με μια διπλή εκδήλωση που σηματοδοτεί και το νέο στίγμα του μεγαλύτερου φεστιβάλ της πόλης μας. Συγκεκριμένα στις 12/9 και ώρα 19.00 στον προαύλιο χώρο και τα φουαγιέ του Νέου Κτηρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καλλιτέχνες της πόλης, που εκπροσωπούν διαφορετικά μουσικά είδη ενώνουν τις δυνάμεις τους, παίζοντας όλοι μαζί, ταυτόχρονα. Ο λόγος για το «Μusicircus Οpen air 2011»: ένα υπαίθριο «μουσικό τσίρκο». «Είναι ένα πρότζεκτ βασισμένο στο πρότυπο Μusicircus του πρωτοπόρου συνθέτη πειραματικής μουσικής, John Cage. Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη πρόταση που θα αποτελεί μια έκθεση συναυλιών. Ο επισκέπτης θα είναι ελεύθερος να περιπλανάται ανάμεσα στα μουσικά σχήματα και να επιλέγει σε ποιον ήχο θα εστιάζει κάθε φορά», εξήγησε ο πιανίστας Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης που μαζί με την φιλόλογο-θεατρολόγο Ιφιγένεια Ταξοπούλου και τον χορογράφο-σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Ρήγο, απαρτίζουν την τριμελή καλλιτεχνική επιτροπή των Δημητρίων.

Στη συνέχεια της βραδιάς (21.00) η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου, μετά από την εισαγωγή «Κοριολανός», θα συμπράξει με τρεις ανερχόμενους σολίστ (το Κωνσταντίνο Δεστούνη στο πιάνο, τον Τιμόθεο Πετρίν στο τσέλο και τον Δημήτρη Καρακαντά στο βιολί) στο «τριπλό κονσέρτο» του L.V. Beethoven. Η παραπάνω εκδήλωση αποτελεί και την τελετή λήξης του Παρά Θιν’ Αλός και εντάσσεται στους στόχους που έχουν τεθεί για συνεργασία των όμορων δήμων στα όρια της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.

Παραγωγές – οικονομικά

Ο προϋπολογισμός περιορίστηκε στο ένα τρίτο του περσινού (300.000 ευρώ φέτος σε σχέση με 1.150.000 ευρώ το 2010), συγκεκριμένες εκδηλώσεις χρηματοδοτήθηκαν από τον ΟΠΑΠ (στο πλαίσιο του προγράμματος Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών), ενώ δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην αναζήτηση χορηγιών. «Κάθε επιχορήγηση και χορηγία που έρχεται είναι χρήματα δεν πάνε στα ταμεία του Δήμου να χαθούν, αλλά διοχετεύονται κατευθείαν στην τοπική αγορά» δήλωσε χθες ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παιδείας και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας.

Παράλληλα πρόσθεσε πως οι παραγωγές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα γίνονται στο εξής και από τον δήμο Θεσσαλονίκης, υπάρχει πρόθεση να φιλοξενούνται και σε άλλες πόλεις. Αλλά και οι ξένοι καλλιτέχνες, όπως τονίστηκε, συμμετέχουν στο πρόγραμμα με έκπτωση 20-35% στις αμοιβές τους, δείχνοντας κατανόηση στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά η χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εισιτήρια θα είναι χαμηλά (σε τιμές 15, 10 και 5 ευρώ – στην τελευταία περίπτωση για πολύτεκνους, άνεργους, φοιτητές, άτομα άνω των 65 και κάτω των 30 ετών), ενώ δεν θα υπάρχουν πλέον προσκλήσεις. «Φέτος τα Δημήτρια θα είναι ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλους. Είναι μια ευκαιρία η πόλη να τα αγκαλιάσει και να κάνει τις παρατηρήσεις της ώστε την επόμενη χρονιά να είμαστε ακόμη καλύτεροι», σχολίασε ο κ. Πέγκας.

Από τους καλλιτέχνες της πόλης στην… Schaubühne

Από τις εκδηλώσεις των φετινών Δημητρίων αναφέρουμε ενδεικτικά: το οπτικοακουστικό φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης Reworks (16,17/9, Βίλκα), τη Συνάντηση πολιτισμών – γιορτή φιλίας (18/9, Πλατεία Α/φοι Μανιακη – Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός), το θέατρο παντομίμας Mummenschanz από την Ελβετία (24,25/9, Θέατρο ΕΜΣ), τη Vegetable Orchestra από την Αυστρία με μουσικά όργανα – λαχανικά (26-27/9, Μέγαρο Μουσικής), την ομάδα Otra Danza από την Ισπανία με την χορευτική παράσταση Back (29/9, Θέατρο ΕΜΣ), τη συναυλία της ΚΟΘ με σολίστ τον Patrick Gallois (30/9, Μέγαρο Μουσικής), την ορχήστρα The Tel Aviv Soloists Ensemble με σολίστ τον Θεόδωρο Τζοβανάκη (1/10, Μέγαρο Μουσικής Μ2), την παράσταση «Ρίττερ, Ντένε, Φος»

του Τόμας Μπέρνχαρντ από το Εθνικό Θέατρο “Stary” Κρακοβίας σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Κρίστιαν Λούπα (1,2/10, Θέατρο ΕΜΣ), την περιοδεία των μουσικών σχημάτων του Musiccircus – open air 2011 σε δρόμους και πλατείες της πόλης (3-16/9), το Third Generation της Yael Ronen & the Company από τη βερολινέζικη Schaubühne και το Εθνικό Θέατρο Habima του Ισραήλ (4,5/10, Θέατρο ΕΜΣ), την παράσταση χορού «Επιβατικός σταθμός» σε χορογραφία Κώστα Γεράρδου (6/10, ΟΛΘ) , τη θεατρική πρόταση του ΚΘΒΕ «Ελληνική Νομαρχία» (7,8/10, Γκαράζ Μονής Λαζαριστών), τη μουσικοθεατρική παράσταση «Tο τραπέζι» από τους Karbido (8, 9/10, Θέατρο ΕΜΣ, Νέο Υπερώο), το αφιέρωμα στον Δημήτρη Δημητριάδη με τίτλο «Εν λευκώ» (13-16/10, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη (15/10, Δημαρχιακό Μέγαρο), τη συναυλία – αφιέρωμα στη Ρόζα Εσκενάζυ (17/10, Μουσική Σκηνή Stage), τον κύκλος «5+1 συναυλίες» με μουσικές βραδιές στο Δημαρχιακό Μέγαρο (16,20,21/10) και την «Απογραφή πληθυσμού», μια μαραθώνια σπονδυλωτή παράσταση με σύντομα μονόπρακτα από νέες θεατρικές ομάδες της πόλης μας (22,23,24/10, Άνετον).

Η αυλαία των Δημητρίων θα πέσει στις 25/10 με τη συναυλία της Big Band, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και την εμφάνιση των Liddy Hop Greece σε ρυθμούς swing (Λιμάνι, Αποθήκη Γ΄).

Στα Δημήτρια εντάσσεται και η 15η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου (6/10– 6/11).

Εθελοντές – ώρες προσέλευσης

Ανοιχτό κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές και να βοηθήσουν στα Δημήτρια απηύθυνε χθες ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο email : dimitria_ethelontes@thessaloniki.gr και στο τηλέφωνο 2310218243. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης έκανε έκκληση στο κοινό να σεβαστεί τις ώρες έναρξης των εκδηλώσεων.


από το www.typosthes.gr