Boutaris_ORKOMOSIA_DIMARHOS_20101223_04

Φόρο  τιμής στη μνήμη του ιστορικού ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου, απέδωσαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κατά στη συνεδρίαση του, σήμερα Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011, μετά από σχετική πρόταση του Προέδρου του Παναγιώτη Αβραμόπουλου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου:  «ο Λεωνίδας Κύρκος συνδέθηκε με τις σημαντικότερες εξελίξεις της μεταπολεμικής ιστορίας του τόπου και τις πιο ουσιαστικές διεργασίες στο χώρο της Αριστεράς. Υπήρξε εμπνευσμένος και ρηξικέλευθος οραματιστής, ηθικός και τολμηρός στις συγκρούσεις του. Άνοιξε δρόμους στη σκέψη και στα δράση της ελληνικής Ανανεωτικής Αριστεράς και ξεχώρισε με την τόλμη τη γενναιότητα της αυτοκριτικής που προς το τέλος της διαδρομής με παρρησία έκανε – χαρακτηριστικό που αναδεικνύει την ηθική διάσταση της ηγετικής φυσιογνωμίας του».

Μιλώντας για τον ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, τον οποίο όπως είπε, είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι επρόκειτο «για μοναδικό πατριώτη, αγωνιστή και δημοκράτη, με ανοιχτό μυαλό και μεγάλη δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία, που θα λείψει από τα πολιτικά πράγματα στη χώρα. Του αξίζει ο χαρακτηρισμός του ευπατρίδη της πολιτικής, καθώς υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα όχι μόνο για τον χώρο της Αριστεράς αλλά συνολικά για το πολιτικό ήθος της χώρας, για τη δημοκρατία, τον κοινοβουλευτισμό και την εθνική ενότητα. Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από το ανανεωτικό του πνεύμα και τη διαρκή αναζήτηση νέων δρόμων, μακριά από το δογματισμό και τη βία».

Την προσωπική εμπειρία που είχε με τον Λεωνίδα Κύρκο ως νέο στέλεχος του Κοινοβουλίου, μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» Κώστας Γκιουλέκας. Όπως είπε «ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος που διαδραμάτισε ιδιαίτερο ρόλο στην περίοδο της μεταπολίτευσης και σε όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, τόσο όσο ήταν στην ενεργό πολιτική δράση, όσο και μετέπειτα, αφού δεν δίσταζε να εκφράζει τις θέσεις του, ακόμα και όταν δυσαρεστούσε τους συντρόφους του. Ο Λεωνίδας Κύρκος χρημάτισε  και βουλευτής Θεσσαλονίκης και για αυτό τιμά το Δημοτικό Συμβούλιο το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτίει φόρο τιμής  στη μνήμη του».

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρης Ζαριανόπουλος είπε ότι «ο Λεωνίδας Κύρκος ανήκε σε έναν πολιτικό χώρο που είχε μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές από τον χώρο που εκφράζουμε εμείς. Παρόλαυτα δεν μπορούμε παρά να συλλυπηθούμε την οικογένεια και τους οικείους του για το θάνατο του». 

«Το πολιτικό του εκτόπισμα ήταν αντιστρόφως ανάλογο προς το μέγεθος του πολιτικού χώρου που εξέφραζε. Χωρίς να έχει κρατική εξουσία ασκούσε μια ευρύτερη πολιτική επιρροή. Για τα εθνικά θέματα είχαμε έντονες διαφορές, σε άλλα ζητήματα όμως συμφωνούσαμε αν και ξεκινούσαμε από διαφορετικές αφετηρίες. Είχε ευπρέπεια στην πολιτική και αφήνει πίσω του αγαθή μνήμη», δήλωσε ο επικεφαλής του «Υπερκομματικού Δημοτικού Κινήματος» Στέλιος Παπαθεμελής.

Αναφερόμενος στον Λεωνίδα Κύρκο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, είπε ότι «συνέβαλλε με τον Χαρίλαο Φλωράκη στη μεγάλη ιδέα της ενότητας της αριστεράς ανεξάρτητα από τις διαφορές που υπάρχουν στα κομμάτια της. Αγωνιστής διανοούμενος, αγωνιστής άνθρωπος που υπηρέτησε με την τεχνική του και με έναν πολύ ειδικό τρόπο την υπόθεση της Αριστεράς».

Τη θλίψη του για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου εξέφρασε ο επικεφαλής της «εξουσίας Πολιτών» Μάκης Στεργίου, ο οποίος κατέθεσε πρόταση να δοθεί σε μια οδό της Θεσσαλονίκης το όνομα του αείμνηστου ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς.

«Είναι δύσκολο να μιλάς για τους ανθρώπους που σε ενέπνευσαν από τα νιάτα σου. Προτείνω ο Δήμος Θεσσαλονίκης να δώσει το όνομα του Λεωνίδα Κύρκου σε αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης», πρότεινε από τη μεριά του επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών-Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης.

Τέλος ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος ανέγνωσε την «πολιτική παρακαταθήκη» του, που συνέγραψε ο ίδιος ο Λεωνίδας Κύρκος το 2006, τόνισε: «Ο Λεωνίδας, μας αποχαιρέτησε κι έφυγε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Αυγούστου, πιστός στο ραντεβού του με την αγαπημένη του σύντροφο Καλλί. Ο Λεωνίδας με τις ιδέες, τις πολιτικές του παρεμβάσεις, την αγωνιστική του διαδρομή και την στάση του ήταν ένας από τους κύριους θεμελιωτές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας με καθοριστική συμβολή στις πιο θετικές όψεις της. Λιτός και σχετικός, με αστική κουλτούρα και φανατικός οπαδός της γνώσης, διακρινόταν για την ευχέρεια του λόγου του, για την δεξιότητα του να ακριβολογεί με ένα πλούσιο λεξιλόγιο, για το ακάματο κυνήγι των νέων ιδεών και για την ικανότητα του να συνεπαίρνει με το πάθος του. Ο Λεωνίδας ήταν ο ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς που στάθηκε με αστείρευτη ανιδιοτέλεια στην πορεία του, με αφοσίωση στις αρχές και στις αξίες του. 

Συνεπής ως το τέλος του».