mathitis_1

Κανείς δεν ξέρει πότε θα πάρουν βιβλία τα παιδιά στα σχολεία, ούτε πώς θα διανεμηθούν φωτοτυπίες και dvd για την προσωρινή αντικατάστασή τους. Μόνον πέντε βιβλία είναι έτοιμα για τις τρεις τάξεις του γυμνασίου και 13 για το λύκειο!

 

Τα βιβλία που είναι έτοιμα και θα διανεμηθούν, έχουν τυπωθεί με όσο χαρτί είχε περισσέψει από τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, από τους 183 τίτλους για το δημοτικό σχολείο, έτοιμοι είναι οι 15, για το γυμνάσιο από τους 178 τίτλους είναι έτοιμοι μόνον οι 5, για το λύκειο από τους 207 τίτλους στις αποθήκες βρίσκονται οι 13, ενώ για την τεχνική εκπαίδευση από τους 419 τίτλους έτοιμοι είναι μόλις οι 26.

Επίσης, το ελεγκτικό συνέδριο δεν υπέγραψε ακόμη τη σύμβαση για την προμήθεια του χαρτιού, ενώ σημειώνεται ότι για τα 45 εκατομμύρια τεύχη των 1200 τίτλων σχολικών βιβλίων απαιτούνται 15.000 τόνοι χαρτί, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΝ Αλ.. Τσίπρα για τα προβλήματα στην εκπαίδευση ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, εμφανίστηκε καθησυχαστική, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα ορισμένα κενά και ελλείψεις αλλά γίνονται εντατικές προσπάθειες ώστε να καλυφθούν το γρηγορότερο. Η υπουργός Παιδείας υπήρξε ιδιαιτέρως αιχμηρή για τις ευθύνες του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην καθυστέρηση εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων. Μίλησε για απελπισμένη προσπάθεια που έκανε, ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τον διαγωνισμό προμήθειας χαρτιού. Παρά, όμως, όπως είπε, τις δραματικές της παρεμβάσεις η απόφαση έκανε από τις 6 Μαΐου που εκδικάστηκε να φτάσει στο υπουργείο Παιδείας στις 19 Ιουλίου.

«Το γιατί και ποιος φταίει έχει μικρή σημασία αλλά κανένας δεν μπορεί να μην απολογείται για τις ευθύνες του, όταν υπονομεύει την κοινωνία. Ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει πρωτοβουλία. Το υπουργείο Παιδείας δεν είχε νομικά ή θεσμικά άλλη δυνατότητα να παρέμβει», πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Από την πλευρά του, ο Αλ.. Τσίπρας αντέτεινε ότι «το καλύτερο σενάριο για τη φετινή χρόνια είναι τον Οκτώβριο να έχει φτάσει το 20% των βιβλίων στο 50% των σχολείων». «Η κυβέρνηση σας και εσείς προσωπικά έχετε τεράστια ευθύνη. Ακόμα και αν είστε υποχρεωμένη να προχωρήσετε στις επιταγές της τρόϊκας, την παιδεία και την υγεία έπρεπε να τις αφήσετε απέξω από την απάνθρωπη λογική. Αντί διορισμούς προχωρήσατε σε συγχωνεύσεις σχολείων και μεσαιωνικού χαρακτήρα μέτρα. Φτάσαμε να έχουμε εκπαιδευτικούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.