grigoriadis_01Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ*

Δεν θα είχαμε να θυμηθούμε από το ματς του ΠΑΟΚ με... μία ομάδα της Τότεναμ, παρά μόνο τη διπλή εκτέλεση πέναλτι του Λίνο, εάν ο ΠΑΟΚ δεν ήταν πράγματι καλός στο δεύτερο ημίχρονο και ιδιαίτερα στο τελευταίο δεκάλεπτο, όταν στάθηκε άτυχος με το δοκάρι του Ιβιτς και βρήκε απέναντί του έναν …

πολύπειρο και ικανό γκολκίπερ, τον Κουντιτσίνι.

Τελικά, με τρεις κλασικές ευκαιρίες που χάθηκαν άδοξα, με ένα πέναλτι άουτ, που κακώς διέταξε να επαναληφθεί ο Σέρβος ρέφερι και ένα δοκάρι στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, ο ΠΑΟΚ δικαιούται να αισθάνεται αδικημένος από το χθεσινό 0-0 της Τούμπας. Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε κερδίσει το παιχνίδι και, φυσικά, δεκάρα δεν θα έδινε για το γεγονός ότι ο Ρέντναμπ δεν χρησιμοποίησε κανέναν από τους βασικούς παίκτες του.

Βέβαια, για να τα λέμε όλα, ο Μάζιτς "έπνιξε" ένα πέναλτι υπέρ της Τότεναμ, ενώ οι Αγγλοι ήταν οι πρώτοι που έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία, στη φάση που ο Κοντρέρας απέκρουσε πάνω στη γραμμή. Ωστόσο, στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού ο ΠΑΟΚ άρεσε και ήταν η ομάδα που εδικαιούτο περισσότερο τη νίκη. Αρεσε, με δεδομένο φυσικά το γεγονός ότι αυτή η ομάδα, με το συγκεκριμένο ρόστερ, έχει ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία δεν πρέπει να ξεχνούμε όταν επιχειρούμε να την κρίνουμε και να αξιολογούμε την απόδοσή της.

Είναι μια ομάδα που τη βολεύει να παίζει με ανώτερο αντίπαλο, να τον περιμένει πίσω και να "χτυπάει" με αντεπιθέσεις, γιατί, πολύ απλά, δεν διαθέτει τους παίκτες με τους οποίους θα μπορούσε να εφαρμόσει παιχνίδι κατοχής. Με τους παίκτες που έχει, μπορεί να παίζει μόνο παιχνίδι... αναμονής. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που δεν μπορεί να ικανοποιήσει με την ποιότητα του παιχνιδιού της και μ' αυτό πρέπει όλοι οι οπαδοί του να συμβιβαστούν για να ξέρουν τι πρέπει να περιμένουν να δουν σε κάθε παιχνίδι.

Από την άλλη πλευρά, αυτός ο ίδιος ΠΑΟΚ, όταν είναι σοβαρός κι όταν είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, μπορεί να επιτυγχάνει τον στόχο του, ιδιαίτερα στους πιο δύσκολους θεωρητικά αγώνες. Δεξιοτεχνία, φαντασία και ταχύτητα λείπουν από το 90% των παικτών που συγκροτούν το ρόστερ, έχουν όμως αυτοί οι ίδιοι παίκτες το προσόν να είναι "δεμένοι" ως σύνολο και να παίρνουν αυτό που θέλουν όταν είναι πειθαρχημένοι στα αγωνιστικά πλάνα του προπονητή και τη στρατηγική που αυτός θέλει να εφαρμόσουν στον αγώνα.

Φυσικά, όλα αυτά τα ξέρει ο Λάσλο Μπόλονι και ανάλογα δουλεύει. Τα βλέπουμε όλοι μας. Δεν είναι δυνατόν να μη τα έχει διαπιστώσει, προ πολλού μάλιστα, ένας έμπειρος και πανέξυπνος προπονητής. Οπότε, ξέρει τι πρέπει να ζητήσει από την ομάδα και πώς πρέπει να την καθοδηγήσει για να πετύχει αυτό που σε κάθε παιχνίδι επιδιώκει. Ο Μπόλονι είναι ρεαλιστής. Δεν πετάει στα σύννεφα και δεν ζει με ουτοπίες. Οταν οι παίκτες εκτελούν τις εντολές του, ο ΠΑΟΚ θα παίρνει τα θετικά αποτελέσματα. Οταν δεν πειθαρχούν, ή όταν παρασύρονται σε γκάφες, όπως στο Ηράκλειο, τότε θα οδηγούνται σε αποτυχίες. Κι όταν η ομάδα αγωνιστεί επιτέλους κομπλέ, τότε ίσως οι αδυναμίες της θα φαίνονται λιγότερο ή θα είναι λιγότερο επώδυνες.

Το 0-0 με την Τότεναμ δεν είναι κακό αποτέλεσμα, αν παραδεχτούμε ότι πάνω απ' όλα "μετράει" η πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Ο ένας βαθμός είναι κέρδος, με δεδομένο ότι αντίπαλος ήταν το μεγάλο φαβορί του ομίλου. Και η Τότεναμ δεν πρόκειται να εμφανιστεί στα άλλα ματς με τη χθεσινή σύνθεση, όπως είπε ο Χάρι Ρέντνμαπ. Με την Τότεναμ κομπλέ, δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τη Ρούμπιν Καζάν να κερδίσει βαθμό, όχι μόνο στο Λονδίνο, αλλά ακόμη και στη Ρωσία. Αρα, θετικά άρχισε ο ΠΑΟΚ τη μάχη στον όμιλο και όχι αρνητικά.


* Ο Στέλιος Γρηγοριάδης είναι δημοσιογράφος

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο http://betboss.eu