piri_reis_01Νέους μοχλούς έντασης δημιουργεί η Άγκυρα: Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η Αγκυρα έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία για τη ναυπήγηση δεύτερου ερευνητικού σκάφους. Η εφημερίδα «Ραντικάλ» έγραψε χθες ότι …

ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε πως έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη ναυπήγηση.

Στο δημοσίευμα αναφέρθηκε ότι ο Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια δεξίωσης προχθές, είπε ότι έχει δοθεί η σχετική οδηγία στη Γενική Γραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας και ότι η ναυπήγηση προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 1-1,5 χρόνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το νέο πλοίο προβλέπεται να είναι μήκους 85-90 μέτρων και πλάτους 18-20 μέτρων και να έχει τη δυνατότητα υποθαλάσσιων ερευνών σε βάθος τριών χιλιάδων μέτρων. Το συνολικό κόστος αναμένεται να είναι 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γιασάρ είπε επίσης ότι το «Πιρί Ρεΐς» έχει ολοκληρώσει τις έρευνές του σε μια περιοχή μήκους 280 χιλιομέτρων, από τη συνολική έκταση 1.000 χιλιομέτρων που έχει προγραμματιστεί, και συνεχίζει τις έρευνές του νότια της Κύπρου, σε απόσταση 80 μιλίων από το νησί.

Το «Πιρί Ρεΐς» έκανε έρευνες σε περιοχή που τέμνεται με το οικόπεδο 12, όπου είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για μία από τις επτά περιοχές για τις οποίες, όπως δηλώνει τουλάχιστον η τουρκική πλευρά, έχουν εκδοθεί άδειες έρευνας. Η «Μιλιέτ» γράφει ότι η περιοχή «G», μία από τις επτά, τέμνει το οικόπεδο 12. Από το χάρτη που δημοσιεύεται προκύπτει ότι η περιοχή «G» τέμνει ένα μικρό μέρος του οικοπέδου 12, αλλά από την άλλη ταυτίζεται σχεδόν με το σύνολο των οικοπέδων 8 και 9.


Πηγή: www.defencenet.gr