METRO MAGRIOTIS 060911 04Η βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης, μήκους 9,6 χιλιομέτρων θα είναι έτοιμη το 2015. Αυτό δήλωσε, σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, για να εισπράξει την απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία: “Μετακινούν το χρόνο λήξης εργασιών. Πιθανότατα οι καθυστερήσεις θα είναι μεγαλύτερες”…

 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαγκριώτης, το 2015 προβλέπεται να έχει δοθεί για χρήση και η επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά.

Ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, επιθεώρησε σήμερα τα έργα του μετρό στο σταθμό Ευκλείδη. Το γεγονός αυτό έκανε τον υπεύθυνο Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρο Καλαφάτη να δηλώσει πως “δυστυχώς σ’ ένα μεγάλο βαθμό και μάλιστα λόγω και της έλευσης του Πρωθυπουργού σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, το Μετρό αντιμετωπίζεται από το ΠΑΣΟΚ περισσότερο ως μέσο επικοινωνίας παρά ως μέσο συγκοινωνίας”.

Το 2020 θα λειτουργούν όλοι οι σταθμοί

METRO MAGRIOTIS 060911 01Πέρα από την πολιτική διαμάχη, ο κ. Μαγκριώτης εκτίμισε ότι το… 2020 θα λειτουργούν και οι 33 σταθμοί που προβλέπονται, σε μήκος 33 χιλιομέτρων!

Αλλαγή (εκ νέου) υπήρξε και στο θέμα του σταθμού της Πυλαίας. Η εταιρία επιστρέφει στην αρχική της σκέψη, σύμφωνα με την οποία το αμαξοστάσιο του μετρό θα γίνει στην Πυλαία. Κι αυτό επειδή προέκυψαν χρονοβόρες διαδικασίες, με το Συμβούλιο της Επικρατείας, για κατασκευή του στην περιοχή της Καλαμαριάς. Την εκ νέου αλλαγή ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρίας, Χρήστος Τσίτουρας.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., Σταύρος Καλαφάτης, έκανε λόγο για “παλινωδίες που αποτυπώνονται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, με την απόσυρση της ιδέας της επαναχάραξης της βασικής γραμμής. Ιδέα που είχε «πέσει» στο τραπέζι ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2009. Τότε είχα επισημάνει με τοποθέτησή μου στη Βουλή τους κινδύνους που αφορούσαν την ομαλή ροή χρηματοδότησης από την ΕΕ από μια τέτοια αλλαγή. Σήμερα η κυβέρνηση επαναφέρει στο σχεδιασμό της την αρχική χάραξη που είχε γίνει επί Νέας Δημοκρατίας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Συγχωνεύονται οι σταθμοί Νομαρχίας – Ν. Ελβετίας

METRO MAGRIOTIS 060911 05Στο πλαίσιο ενημέρωσης των εκπροσώπων των κομμάτων του νομού για την πορεία εξέλιξης του μετρό Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., Χ. Τσίτουρας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στην περιοχή της Πυλαίας, προβλέπεται να εξασφαλιστούν άλλα 100 στρέμματα δίπλα στην υπάρχουσα εγκατάσταση των 50 στρεμμάτων, έτσι ώστε να γίνει ένα ασφαλές αμαξοστάσιο. Επίσης, σημείωσε ότι ο σταθμός της Νέας Ελβετία μετατίθεται σε διπλανό σημείο που υπέδειξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και συγχωνεύονται οι σταθμοί Βούλγαρη και Νομαρχίας.

Αναφορικά με το θέμα που θυμίζει… γεφύρι της Άρτας, το σταθμό του Παπαφείου, ο κ. Τσίτουρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση του ζητήματος, τονίζοντας ότι εντός της ημέρας συναντάται με τον Παναγιότατο μητροπολίτη κ. Άνθιμο. Χαρακτηρίζοντας θετική τη διαβούλευση του είχαν το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσίτουρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών να επιτευχθεί άμεσα.

“Είμαστε εντός προϋπολογισμού”

METRO MAGRIOTIS 060911 09Ο πρόεδρος της εταιρίας διέψευσε φήμες και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εκτροχιασμό του κόστους. Όπως είπε, δεν προβλέπονται επιπλέον επιβαρύνσεις 15 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του σταθμού στο Παπάφειο και σημείωσε ότι τα οκτώ εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για την ενίσχυση του υπεδάφους στο σταθμό Ανάληψης, είναι εντός του προϋπολογισμού και εντός της σύμβασης.

Σημείωσε δε ότι για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, προβλέπονταν αρχικά να δαπανηθούν 15 εκατ. ευρώ, ενώ τελικά το σύνολο των πόρων που θα απαιτηθούν είναι 90 εκατ. ευρώ, από τα οποία δόθηκαν τα 30 εκατ. ευρώ. Τόνισε ότι η ολοκλήρωσή τους αναμένεται εντός του 2012, ένα χρόνο νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Για την επέκταση προς την Καλαμαριά, ο κ. Τσίτουρας σημείωσε ότι το καλοκαίρι του 2012 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν ενστάσεις και δικαστικές διαμάχες. Το κόστος της φθάνει στα 425 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ενταγμένα και εξασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ.

Αναζητώνται κονδύλια για την επέκταση προς τα δυτικά

Για την επέκταση προς τη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, Σταυρούπολη και Νοσοκομεία, τόνισε ότι εντός του 2013 αναμένεται η περαίωση των μελετητικών εργασιών και η δημοπράτηση του Project. Παραδέχτηκε πως δεν υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι για την εκτέλεση των εργασιών προς τα δυτικά, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα σταθεί αρωγός για τα μη εξασφαλισμένα έργα, αρκεί να υπάρξει δυνατότητα να καλυφθεί η δημόσια δαπάνη που θα απαιτηθεί.

Σύμφωνα με το διευθυντή έργων του μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργο Κωνσταντινίδη, η απορρόφηση πόρων είναι στα 236,7 εκατ. ευρώ(το 25% του συνολικού προϋπολογισμού που είναι 1,1 δισ. ευρώ), με τα 328 εκατ. ευρώ να είναι ενταγμένα στο ΠΕΠ και τα υπόλοιπα να αφορούν χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.

Επεσήμανε ότι στο μετρό Θεσσαλονίκης εργάζονται 1050 άτομα, εκ των οποίων τα 600 στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Όπως είπε, με τα συναφή επαγγέλματα που απαιτούνται ο αριθμός των απασχολουμένων φθάνει στα 1600 άτομα.

Όσο για την επέκταση του έργου προς την Καλαμαριά, η Αττικό Μετρό ΑΕ, κατέθεσε αίτηση χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, για να πάρει 119,8 εκ. ευρώ (με δημόσια δαπάνη 588,5 εκ. ευρώ).

Νέα Δημοκρατία: Εμείς ενδιαφερόμαστε γι αυτό ήρθαμε…

kalafatis_01Από την πλευρά του, ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε ότι η παρουσία των βουλευτών της αντιπολίτευσης στην ενημέρωση, που ήταν μαζικότερη της παρουσίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δείχνει το δεδομένο ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας για το Μετρό. Υπογράμμισε, ακόμη, πως «αν και η σημερινή πρόσκληση για ενημέρωση από την κυβέρνηση είχε έντονο χρώμα επικοινωνίας (έγινε σε εργοτάξιο και όχι σε γραφεία ή χώρο συσκέψεων), βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν παρόντες».

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως το έργο οφείλουμε να το υπερασπιστούμε όλοι στην πόλη. “Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε ότι οι επιδόσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το Μετρό Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζονται από παλινωδίες, αναξιοπιστία και καθυστερήσεις”.

Υπογράμμισε πως πάλι δεν εκπληρώθηκε η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μεταφορά της διοίκησης της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη, προέβλεψε μεγαλύτερες καθυστερήσεις και τόνισε πως “το Μετρό είναι έργο το οποίο πίστεψε και ξεκίνησε να υλοποιεί η Νέα Δημοκρατία, έργο που θα βοηθήσει σημαντικά τόσο την ανάπτυξη, όσο και την καθημερινή λειτουργία της πόλης και ως τέτοιο θα πρέπει στην πράξη και όχι στα λόγια να το υπερασπιζόμαστε”.