anaphroi_400_03Το υπουργείο ερευνά το θέμα με τους ανάπηρους – μαϊμούδες το οποίο κατήγγειλε χθες ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης. Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης εγκαλεί τον υφυπουργό πως δε γνωρίζει καν ότι …

το θέμα χειριζόταν η τότε ΠΚΜ κι όχι η νομαρχία κι η αρμόδια υπηρεσία απαντά πως η αύξηση του αριθμού των αναπήρων στη Θεσσαλονίκη είναι κάτι το φυσιολογικό. Ελληνικές ιστορίες καθημερινής τρέλας…
Ήδη δόθηκε εντολή στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας της Θεσσαλονίκης να ελέγξει το σύνολο των 1.157 πολίτων, που εντάχθηκαν μόνο μέσα στο έτος 2010 στο σύστημα της ενίσχυσης των ατόμων με ανάγκες βαριάς αναπηρίας στη νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρώην αντινομάρχης και νυν αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης, επισημαίνει ότι τις άδειες έδινε η τότε ΠΚΜ, της οποίας προϊστατο διορισμένο στέλεχος από την εκάστοτε κυβέρνηση –κι όχι η Νομαρχία.

Τι λέει ο Δ. Ψωμιάδης
«Ο κ. Μπόλαρης, συνεπής υπηρέτης της κυβέρνησης του Μνημονίου, συνεχίζει τον πόλεμο λάσπης χαρακτηρίζοντας "μαϊμούδες" άτομα με αναπηρίες που λαμβάνουν επιδόματα και αποδίδοντας την όποια ευθύνη στην παλιά Νομαρχία. Δηλαδή για όλα φταίει ο Ψωμιάδης» τονίζει ο κ. Ψωμιάδης.
Ο κ. Ψωμιάδης κάνει λόγο για φτηνή μνημονιακή προπαγάνδα που απαξιώνει την κοινωνική πρόνοια και χτυπά αλύπητα τους πολίτες, για να πλήξει ακόμη και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
«Ο ηττημένος των αυτοδιοικητικών εκλογών, αντί να υλοποιήσει ως υφυπουργός αυτά που εξήγγειλε προεκλογικά, προσπαθεί και πάλι να μετατοπίσει τις προσωπικές και πολιτικές ευθύνες σε άλλους» συνεχίζει.
Όπως σημειώνει ο κ. Ψωμιάδης, ο κ. Μπόλαρης ως αρμόδιος υφυπουργός, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο καθορισμός δικαιούχων για τα επιδόματα δεν γινόταν από την παλιά Νομαρχία αλλά από την τέως κρατική Περιφέρεια και νυν γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, «που το 2010 είχε ως επικεφαλής στέλεχος της κυβέρνησης Παπανδρέου».
«Αντί να επιδίδεται σε μνημονιακές αθλιότητες και γκαιμπελικές πρακτικές που ισοπεδώνουν τα πάντα, για να περάσει η κυβέρνησή του άδικα μέτρα, ας κάνει ελέγχους σε όλη τη χώρα κι όπου εντοπιστούν παρανομίες, οι παραβάτες να τιμωρηθούν. Φτάνει πια με τα ψέματα, τις συκοφαντίες και την προπαγάνδα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο την πιο αποτυχημένη, αντιλαϊκή και προκλητική κυβέρνηση» καταλήγει.

Άλλα λέει το υπουργείο
Σύμφωνα με τα στοιχεία το υπουργείου, ο αριθμός των δικαιούχων της «ενίσχυσης ατόμων με ανάγκες βαριάς αναπηρίας» αυθήθηκε από 14.510 το 2009, σε 15.667 το 2010 και σε 15.541 για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011. Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, "το μηνιαίο κόστος των πληρωμών για τα 13 προνοιακά επιδόματα στη νομαρχία Θεσσαλονίκης ανήλθε φέτος στα 7,7 εκατ. ευρώ, έναντι των 6,9 εκατ. ευρώ για το 2010.

Κι άλλα λέει η υπηρεσία
Από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, που διαδέχτηκε αυτήν της νομαρχίας, απαντούν ότι όντως αυξήθηκε ο αριθμός των επιδομάτων, καθώς αυξήθηκαν και οι αιτήσεις, αλλά και αυτοί που ζητούν τα επιδόματα, επειδή, πλέον, είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους.