matis-largeΟ επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Θεσσαλονίκης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, Χρ. Μάτης, ανακοίνωσε πως δε θα παραστεί στα εγκαίνια της 76ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης! Θεωρεί περιττή…

την παρουσία του, καθώς, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι στη ΔΕΘ δεν έρχεται για εξαγγελίες, αλλά για να δώσει το στίγμα, η τελετή των εγκαινίων “θα έπρεπε να αποφευχθεί”.

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Μάτη προς τους διοικούντες την ΔΕΘ Α.Ε., με την οποία τους γνωστοποιεί την απόφασή του, έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σας να παραστώ στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Παραδοσιακά για όλους μας τα εγκαίνια ήταν η ευκαιρία να ακούσουμε τις αποφάσεις, στις οποίες κατάληγε η κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά.

Διάβασα χθες για την ομιλία του κυρίου Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είπε:  «Στο τέλος της εβδομάδας, έχουμε την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Δεν πηγαίνουμε εκεί για να κάνουμε εξαγγελίες. Είναι όμως, μια ευκαιρία να δώσουμε το στίγμα για το πού πηγαίνουμε».

Νομίζω ότι το στίγμα αυτό για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης είναι ένα δυσνόητο στίγμα. Θα βιώσουν ένα δύσκολο σαββατοκύριακο με κλειστούς δρόμους και αδυναμία να κινηθούν στην ίδια τους την πόλη, ενώ είναι διάχυτη η ανησυχία για επεισόδια, η οποία εντείνεται από τις πληροφορίες για μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας.

Ουσιαστικά μία εκδήλωση, που θα έπρεπε να σηματοδοτεί μία γιορτή για την πόλη, θα γίνεται υπό καθεστώς πολιορκίας και σε κλίμα απόρριψης των πολιτικών  που έχουν οδηγήσει στη σημερινή πραγματικότητα, και της εκτεταμένης διαφθοράς που τις παρήγαγε.

Παράλληλα είναι προφανές σε όλους μας ότι ο θεσμός της γενικής έκθεσης, χρειάζεται ανανέωση η οποία θα τον αναβαθμίσει και δεν θα αποτελεί απλώς το πλαίσιο για  επισκέψεις της κυβέρνησης και των κομμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Η νέα εποχή απαιτεί ρήξεις με το παρελθόν, που πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε. Κι αυτό το στίγμα είναι καθημερινή πρακτική, που κατά τη γνώμη μου επικοινωνείται με  συμβολισμούς ανατροπών.

Νομίζω, λοιπόν, ότι η από κάθε σκοπιά, πολιτικά, -οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά-, ακριβή τελετή των εγκαινίων θα έπρεπε να αποφευχθεί και για αυτούς τους λόγους η παρουσία μου είναι περιττή.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση.

Με τιμή

Χρήστος Μάτης

Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης