vartholomaios_valia_kalda_20110924_01Η φύση είναι «Θεοδώρητος» και «όπως αγαπούμε τον δημιουργό πρέπει να αγαπούμε και να προστατεύουμε τη δημιουργία του». Αυτό ήταν το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου του Β’, ο οποίος επισκέφθηκε, χθες, τη Βάλια Κάλντα.

 

Ο κ. Βαρθολομαίος από τη θέση Σταυρός στην είσοδο του εθνικού δρυμού στα 1.664 μέτρα υψόμετρο, μέσα από μια φύση σπανίου κάλλους, έστειλε μήνυμα φροντίδας και προστασίας του περιβάλλοντος. Θύμισε την προσπάθεια που κάνει το Φανάρι, τα τελευταία 20 χρόνια, για την Περιβαλλοντική Προστασία κι ανακοίνωσε ότι τα οκτώ διεθνή διαθρησκιακά και διεπιστημονικά οικολογικά συμπόσια, που διοργάνωσε μέχρι τώρα, θα έχουν συνέχεια.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παρουσία των τοπικών αρχών και κατοίκων της περιοχής, που τον υποδέχτηκαν θερμά, έψαλε μαζί με τους μητροπολίτες που τον συνόδευαν το «Φως Ιλαρόν».

Ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης εθνικών δρυμών Αώου Βίκου και Πίνδου (Πάρκο Β. Πίνδου) Στέργιος Βέργος ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα μεγέθη, τη χλωρίδα και την πανίδα του εθνικού δρυμού. Του κοινοποίησε, επίσης, την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα να τον ανακηρύξει Επίτιμο Πρόεδρο του και του παρέδωσε τιμητική περγαμηνή και πλακέτα για την προσφορά του. «Είναι τιμή μου. Είμαι συγκινημένος και ευχαριστημένος» δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του σε ταβέρνα της περιοχής «Αετοφωλιά», μέσα σε ένα εκπληκτικό δάσος μαύρης πεύκης και ελάτης, ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης.

Με ένα απόσπασμα από τη Γένεση απάντησε ο Παναγιότατος: «¨Έθετο εν τω παραδείσω της τρυφής, εργάζεσθαι αυτόν και φυλάσσειν», είπε αναφερόμενος στους Πρωτόπλαστος κι επεσήμανε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι «υποχρέωση μας έναντι του δημιουργού, ο οποίος μας ενεπιστεύθη τον κόσμον, το κόσμημα τούτο, το οποίο προς χάριν του ανθρώπου εδημιούργησε, αλλά και υποχρέωσιν μας έναντι της ίδιας της κτίσης». Στράφηκε, δε, προς το δήμαρχο και του είπε: «Με χαρά διαπιστώσαμε, σήμερον, ότι ο λαός της περιοχής σας εργάζεται τον παράδεισον τούτον κατά την Θείαν εντολήν και φυλάσσειν αυτόν, όπως εντέλλεται η Γένεσις».


Η φωτογραφία είναι από το www.grevaniotis.gr