sxoli_tiflon_01

Το υπουργείο Παιδείας δεν ενέκρινε τα κονδύλια λειτουργίας του ΙΕΚ Τειρεσίας στη Θεσσαλονίκη, που καταρτίζει τυφλούς τηλεφωνητές. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας σημαίνει άμεσα επαγγελματικό αδιέξοδο και εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης για…

εκατοντάδες νέους με απώλεια όρασης στη βόρεια Ελλάδα.

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών απέστειλε επιστολή προς την Άννα Διαμαντοπούλου, καταγγέλλοντας την διακοπή της λειτουργίας του ΙΕΚ Τειρεσίας στη Θεσσαλονίκη, λόγω της μη έγκρισης των κονδυλίων.

Στην επιστολή αναφέρεται πως αυτή η κίνηση του υπουργείου "αποτελεί πράξη απάνθρωπη, που αγγίζει τα όρια της κατάχρησης εξουσίας, τη στιγμή που το επάγγελμα του τηλεφωνητή αποτελεί δυστυχώς στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα σχεδόν μονόδρομο για την επαγγελματική αποκατάσταση των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης στη χώρα μας".

Η ειδικότητα του τηλεφωνητή, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, προστατεύεται με τρόπο κάθετο από τον ισχύοντα περί προσλήψεων ΑμεΑ Ν2643/98 ως το κατ’ εξοχήν επάγγελμα που ασκείται από τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης κατά 80% τουλάχιστον στο Δημόσιο Τομέα.

Στην επιστολή της ΕΟΤ ζητείται από το υπουργείο Παιδείας χαρακτηριστικά: "Να εγκρίνετε άμεσα το σχετικό κονδύλι για την επαναλειτουργία του ΙΕΚ Τειρεσίας στη Θεσσαλονίκη, γιατί σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των συναδέλφων στην εργασία με κάθε πρόσφορο τρόπο".