sinaspismos_neolaia_01Να κάνουν την κρίση ευκαιρία ανατροπής επιδιώκουν οι νεολαίοι του Συνασπισμού στο τριήμερο φεστιβάλ τους το οποίο αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή (23,24,25 Σεπτεμβρίου), στο χώρο του Στρατοπέδου Κόδρα, στην Καλαμαριά.

Με σύνθημά τους «Να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα!», το Φεστιβάλ της Νεολαίας του Συνασπισμού, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σκοπεύει να αποτελέσει «μία φωνή αντίστασης, μία φωνή πολιτιστικής αντι-πρότασης ενάντια στη λογική του κέρδους, μία φωνή αλληλεγγύης ενάντια στην κρίση!». Στόχευσή τους είναι να αποτελέσει το στρατόπεδο Κόδρα, «σημείο συνάντησης για όλους εμάς που βιώνουμε καθημερινά την σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου και της κρίσης», όπως λένε.

«Η νεολαία μας το μήνυμα που θέλει να στείλει και το έχει βάλλει και στην αφίσα της, είναι να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα», τονίζει  ο γραμματέας του Συνασπισμού Α΄ Θεσσαλονίκης, Νίκος Σαμανίδης. «Φυσικά εννοεί ότι αυτή η κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί, δεν μπορεί να συνεχίσει. Δηλαδή, χρειάζονται ανατροπές. Εμείς σαν κόμμα, η ανατροπή για την οποία μιλάμε είναι άμεση και νομίζω ότι βγαίνει και από τις δηλώσεις του προέδρου μας. Είναι ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόχει καταλάβει κι όλη η κοινωνία».

Ο γραμματέας του Συνασπισμού Α΄ Θεσσαλονίκης, Ν. Σαμανίδης, επισημαίνει ότι «φέτος το φεστιβάλ μας, τουλάχιστον από πρόγραμμα και ποιότητα, θα είναι πολύ καλύτερο από άλλες χρονιές και άρα ελπίζουμε, σύμφωνα και με τα μηνύματα που έχουμε, ότι ο κόσμος θα ακολουθήσει. Βέβαια υπάρχει μια παγωμάρα στον κόσμο,  αλλά νομίζω ότι είναι, πέρα απ’ όλα τα άλλα, και μια πολύ ποιοτική και φθηνή διασκέδαση, οπότε περιμένουμε τον κόσμο να έρθει».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, περιλαμβάνει θεματικές συζητήσεις και workshops. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις εξής: «Πλατείες και άμεση δημοκρατία», «Το σχολείο που εμείς ονειρευόμαστε» από τους μαθητές/τριες της Νεολαίας του Συν, «Η κρίση του κόσμου της εργασίας στη Θεσσαλονίκη», «100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης: Ιστορία και κινήματα πόλης», από τη δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη Θεσσαλονίκης, «Στρατόπεδα, παραλιακό μέτωπο, διεκδικώντας τους ελεύθερους χώρους», και «Αντιρρησίες συνείδησης-ανυπότακτοι: εξελίξεις και νέα δεδομένα». Το βράδυ της Κυριακής θα γίνει η κεντρική ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Όσον αφορά το πλήρες μουσικό πρόγραμμα των συναυλιών του Φεστιβάλ αυτό είναι το εξής: Σήμερα, Παρασκευή, εμφανίζονται οι Χειμερινοί Κολυμβητές, Παντελής Θεοχαρίδης, The Speakeasies Swing Band, Γιώργος Αετόπουλος, Φώτης Θεοδωρίδης, Λαιστρυγόνες, Μαθητικά  Συγκροτήματα. Αύριο, Σάββατο εμφανίζονται οι Στάθης Δρογώσης, Σπύρος Γραμμένος, Imam Baildi, Φωτεινή Βελεσιώτου, Kazoo, Rasta Youth. Θα υπάρξουν και αφιερώματα στο Νίκο Καββαδία με τους Δημήτρη Νικολούδη και Γιάννη Τσολακίδη και στους Ρασούλη και Παπάζογλου με τον Α. Καρακότα. Την Κυριακή εμφανίζονται, οι Γιάννης Χαρούλης, Μακεδονική Φανφάρα, Συγκρότημα της Πριγκηπέσσας, Χρήστος Μητρέντζης, Σαμπάχ και Ταξυδιώτες.