12F1X5STILIΤη φήμη που έχουν -δικαίως- οι καρχαρίες ως εξολοθρευτές έρχονται να επιβεβαιώσουν και να ενισχύσουν οι επιστήμονες, με τον πιο απρόσμενο, όμως, τρόπο: Όπως ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, οι καρχαρίες, μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύ ισχυρό όπλο εναντίον των… ιών!

Συγκεκριμένα, μια ουσία που βρίσκεται στους καρχαρίες, μπορεί να εξολοθρεύσει τους ιούς που «πλήττουν» το ανθρώπινο ήπαρ, όπως αυτούς της ηπατίτιδας, ακόμα και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου! Η ουσία ονομάζεται σκουαλαμίνη και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1993 από ειδικούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν σε ένα είδος καρχαρία μεσαίου μεγέθους που ζει στον Ειρηνικό, στον Ατλαντικό και στον Ινδικό ωκεανό. Όπως εξηγεί ο Μάικλ Ζάσλοφ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ανακάλυψε και μελετά τη σκουαλαμίνη, «οι καρχαρίες είναι άκρως ανθεκτικοί στους ιούς. Το μόριο που εντοπίσαμε σε αυτούς δεν έμοιαζε με κανένα άλλο συστατικό ζώου ή φυτού».

Όπως φάνηκε από τις αναλύσεις, η σκουαλαμίνη αποτελεί άκρως ισχυρό αντιβακτηριδιακό ενώ παράλληλα είναι αποτελεσματική ακόμη και στην αντιμετώπιση κάποιων μορφών καρκίνου αλλά και μιας σοβαρής πάθησης των οφθαλμών που ονομάζεται εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης,

Η νέα μελέτη των ειδικών από το Τζορτζτάουν η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» μαρτυρεί επίσης ότι η σκουαλαμίνη μπορεί να εξοντώσει και ιούς του ήπατος. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ουσία δρα προσκολλώμενη στις κυτταρικές μεμβράνες των ηπατικών κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων. Ενόσω βρίσκεται σε αυτό το περιβάλλον εξοστρακίζει πρωτεΐνες ορισμένες εκ των οποίων είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των ιών που «χτυπούν» το ήπαρ.

Στο πλαίσιο των ερευνών που έκαναν, οι επιστήμονες δοκίμασαν τη δράση της ουσίας σε διαφορετικούς ζώντες ιούς που μολύνουν τα ηπατικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ηπατίτιδας Β, του δάγγειου πυρετού και του κίτρινου πυρετού. Όπως είδαν η σκουαλαμίνη εμφάνιζε αποτελεσματικότητα σε όλες τις περιπτώσεις.

Πάντως στα πειράματα δεν περιελήφθη και ο ιός της ηπατίτιδας C, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της δημόσιας υγείας καθώς συνδέεται με εμφάνιση καρκίνου του ήπατος. Και αυτό διότι ο συγκεκριμένος ιός δεν καλλιεργείται επιτυχώς σε μοντέλα ζώων όπως τα ποντίκια. Έτσι χρησιμοποιήθηκε ο ιός του κίτρινου πυρετού ο οποίος δείχνει στα πειραματόζωα την πιθανή αποτελεσματικότητα ενάντια στην ηπατίτιδα C. Τα πειράματα αυτά διεξήχθησαν σε χάμστερ και η σκουαλαμίνη ήταν άκρως δραστική στην καταπολέμηση του ιού. Ο δρ Ζάσλοφ ελπίζει ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές με χρήση της ουσίας σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η ομάδα από το Τζορτζτάουν έχει ήδη κατοχυρώσει πατέντες για τη χρήση της σκουαλαμίνης και συγγενών της ουσιών για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων και εκτιμάται ότι μελλοντικά θα μπορούν να χορηγούν σε ανθρώπους ένα συγκεκριμένο μόριο και να κάνουν ανθεκτικά απέναντι σε ιούς τα όργανά τους. Η ελπίδα αυτή, γεννάται από το γεγονός ότι οι καρχαρίες διαθέτουν και άλλα μόρια που μοιάζουν με τη σκουαλαμίνη και τα οποία στοχεύουν ιστούς εκτός του ηπατικού. Ορισμένα από τα μόρια αυτά αλληλεπιδρούν με το αναπνευστικό σύστημα και άλλα με τους νεφρούς.