ʁсσˏՠȅτّϓ / ՋŕԇӠͅS ć̏ʑTɁΤου ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ*

Η κρίση, που πλήττει την χώρα μας και τα δυσμενή οικονομικά μεγέθη έχουν επιπτώσεις σε τομείς, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας. Ένας από αυτούς τους τομείς, η βιοτεχνία έχει υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα και βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η αύξηση των λουκέτων σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις, η …

ραγδαία επιδείνωση των μεγεθών της ανεργίας και η έλλειψη ρευστότητας, που οδηγεί στον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Στην κρίσιμη αυτή καμπή, η έλλειψη πολιτική βούλησης εκ μέρους της Κυβέρνησης και η λήψη μιας σειράς δυσβάσταχτων και επίπονων μέτρων καθήλωσαν την επιχειρηματικότητα και ανέκοψαν τις επενδύσεις προς τη χώρα μας. Η πολιτική του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αποδείχθηκαν ανώφελες και απέτυχαν πλήρως. Δεν προσέδωσαν ούτε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά δεν τόνωσαν ούτε και τον παραγωγικό ιστό. Δεν μείωσαν τα ελλείμματα, αλλά επιδείνωσαν την ύφεση. Δεν αποτέλεσαν διέξοδο, αλλά μεγέθυναν το πρόβλημα ρευστότητας. Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν έπιασαν τόπο. Η ακολουθούμενη πολιτική εξουθένωσε πραγματικά τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Είναι σαφές, ότι ο στόχος για το έλλειμμα δεν επετεύχθη, κυρίως λόγω της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας, βαθύτερης από αυτήν που αναμενόταν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και την πορεία, που έχει λάβει η εθνική μας οικονομία απαιτούνται ριζοσπαστικές τομές, ρηξικέλευθες προτάσεις και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Εντούτοις, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τον αναποτελεσματικό δρόμο, που μόνο σε αδιέξοδα οδηγεί και όχι σε πραγματικές λύσεις. Ακολούθησε την λεηλασία των νοικοκυριών, την ασφυξία στην αγορά, την απομάκρυνση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα. Δεν τόλμησε να πει την αλήθεια στον Ελληνικό λαό, έτσι ώστε η χώρα μας να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπρέπεια.

Οι επιπτώσεις αυτής της αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής είναι ορατές σε όλες τις πτυχές και σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Ένας από αυτούς, ο βιοτεχνικός κλάδος επλήγη βάναυσα, από την έλλειψη πολιτικής βούλησης, από την απουσία μέτρων στήριξης της βιοτεχνίας, από τη γενικότερη αδιαφορία της κυβερνητικής πολιτικής. Χωρίς τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και πρωτοβουλιών για την τόνωση του βιοτεχνικού κλάδου, πλήττεται ανεπανόρθωτα το δυναμικό αυτό κομμάτι της εθνικής μας οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστική και ιδιαίτερα απογοητευτική η κατάσταση του βιοτεχνικού τομέα στο νομό Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου τρομάζουν και δημιουργούν προβληματισμό. Περισσότερες από 600 επιχειρήσεις διαγράφηκαν το πρώτο από τα μητρώα του Επιμελητηρίου, εξαιτίας του δυσμενούς οικονομικού κλίματος. Αριθμός αυξημένος κατά 54,6% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους. Τα αυξημένα προβλήματα επιβίωσης των επιχειρήσεων και οι ασύμφορες συνθήκες, κάτω από τις οποίες δραστηριοποιούνται, οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης σε δραματική κατάσταση. Η ενίσχυσή τους με μια δέσμη μέτρων, που θα τους δώσει προοπτική και αναπτυξιακή πνοή είναι επιτακτική περισσότερο από ποτέ.

Οι κλάδοι, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και την επακόλουθη λήψη των αντιαναπτυξιακών μέτρων της Κυβέρνησης είναι οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας, της υπόδησης, του επίπλου και της οικοδομής. Ιδιαίτερα, όμως, ο κλάδος της μεταποίησης δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, σημειώνοντας κατακόρυφη μείωση κέρδους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η αύξηση των λουκέτων στις επιχειρήσεις και η ραγδαία αύξηση των ανέργων, που στο νομό Θεσσαλονίκης αγγίζουν το 25%.

Στην αδιέξοδη αυτή πολιτική, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική, υπάρχει διέξοδος. Η πολιτική αυτή πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον πολίτη, τον επαγγελματία, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Δεν μπορεί να είναι μια πολιτική αφαίμαξης, μια πολιτική που βουλιάζει κυριολεκτικά την οικονομία. Η Νέα Δημοκρατία, υπεύθυνα, ρεαλιστικά και τολμηρά παρουσίασε ένα πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου θα οδηγήσει στην ανάταση της εθνικής μας οικονομίας, στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας μας και στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Υπάρχει σχέδιο, αρκεί η πιστή τήρησή του. Σε πρώτο στάδιο είναι αναγκαία η μείωση των φορολογικών συντελεστών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ψυχολογία και οι προσδοκίες της αγοράς. Η απενεχοποίηση της επιχειρηματικότητας είναι άμεση ανάγκη. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την σταδιακή κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων», την καθιέρωση συντελεστή κερδών 15%. Η αποφασιστική μείωση των φορολογικών συντελεστών θα σημάνει την ανάταση της βιοτεχνικής παραγωγής και την αναστροφή του κλίματος στην αγορά.

Απαραίτητη είναι επίσης μια γενναία μεταρρύθμιση του φορολογικού μας συστήματος και η δημιουργία ενός απλού και σταθερού συστήματος, που θα χτυπά την φοροδιαφυγή. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί η δυνατότητα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο, με βάση τις γενικές τάσεις του κλάδου και της περιοχής. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από την διαμορφούμενη κατάσταση, οπότε η παροχή κινήτρων και πρωτοβουλιών είναι επιτακτικές.

Η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη και η ανάκαμψη είναι οι τρεις συνιστώσες για την αναστροφή του δυσμενούς οικονομικού κλίματος στη χώρα μας. Μόνο τότε θα επέλθει η αισιοδοξία και η ελπίδα, μόνο τότε θα βγούμε από το αδιέξοδο, που η Κυβέρνηση δημιούργησε.


**Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Βιοτεχνικός Κόσμος

*Ο Θ. Καράογλου είναι βουλευτής της Ν.Δ.