apth_philosophiki_01Ένα ειδικό software, που βοηθά τους μικρούς παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος να εφαρμόσουν μοντέλα δικτύωσης και να κερδίσουν περισσότερα από την ανοικτή (υποτίθεται) αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, παρουσιάζει το ΑΠΘ, στο…

περίπτερο 13 (Stand 79) της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ., στην 76η  ΔΕΘ, από 10 έως 18 Σεπτεμβρίου 2011.

Τα σύγχρονα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας υποστηρίζουν πλέον τη συνεχή ροή πληροφοριών μεταξύ της Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής με σκοπό την οικονομικά και τεχνικά βέλτιστη λειτουργία τους. Παράλληλα, οι διεθνείς τάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΗΕ) έχουν ορίσει νέους κανόνες και νέες, αυστηρές διαδικασίες Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής ΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζουν φύση. Το παραδοσιακό – κεντρικό – σχήμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταμορφώνεται σε ένα σχήμα κατανεμημένων ενεργειακών πόρων, ενώ το μέλλον φανερά επιτάσσει τη λειτουργία και εκμετάλλευση και μικρής κλίμακας μονάδων παραγωγής που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όλες αυτές οι αλλαγές μπορούν να δώσουν σημαντικές ευκαιρίες στους συμμετέχοντες στην αγορά ΗΕ, οι οποίες όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτες για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον, οι καταναλωτές χαμηλής τάσης, παρότι αποτελούν την πλειοψηφία, είναι μεμονωμένα ασήμαντοι (λόγω της χαμηλής κατανάλωσής τους) και κατά συνέπεια η «αγοραστική» τους δύναμη είναι πρακτικά μηδενική. Παρόλα αυτά, αν μπορούσαν να συναθροιστούν με κάποιο τρόπο, η δύναμή τους στην αγορά θα πολλαπλασιάζονταν δραματικά, ώστε να επηρεάζουν τις τιμές και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεύτερον, στην παρούσα φάση διαπιστώνεται έλλειψη εργαλείων για την προσομοίωση και μελέτη μιας σειράς παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά ΗΕ, όπως η μοντελοποίηση της ενεργειακής συμπεριφοράς των εμπλεκόμενων μερών, η συνάθροιση των καταναλώσεών τους και η αποτίμηση των τάσεων που δημιουργούνται, οι πολιτικές τιμολόγησης που εφαρμόζονται και οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με συγκεκριμένα κοινωνικο-οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Τις παραπάνω ελλείψεις φιλοδοξεί να καλύψει το νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Cassandra, το οποίο στοχεύει στη σχεδίαση και ανάπτυξη μιας πλατφόρμας λογισμικού για τη ρεαλιστική μοντελοποίηση όλων των εμπλεκομένων στην αγορά ΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών καταναλωτών.

Οι βασικοί στόχοι του Cassandra είναι:

  • 1. Να προωθήσει την έννοια των Κοινωνικών Δικτύων ΗΕ, τα οποία θα αυξήσουν τη δύναμη των «μικρών» καταναλωτών.
  • 2. Να αναπτύξει την κατάλληλη υποδομή για την αμφίδρομη διακίνηση της πληροφορίας μεταξύ των καταναλωτών χαμηλής τάσης και των υπολοίπων παραγόντων της αγοράς ΗΕ (Διαχειριστής, πάροχοι, ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας).
  • 3. Να αναπτύξει την κατάλληλη υποδομή για την έξυπνη διαχείριση ηλεκτρικής ζήτησης από την πλευρά του καταναλωτή με αντίδραση στις μεταβολές της τιμής του ρεύματος σε πραγματικό χρόνο.
  • 4. Να ορίσει δείκτες αποτίμησης ποιότητας σε σχέση με τη μείωση της κατανάλωσης ΗΕ και των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Στο ερευνητικό έργο Cassandra συμμετέχουν 9 φορείς (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και εταιρείες) από την Ευρώπη, με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) να έχει τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) να έχει τον κύριο ρόλο στο ερευνητικό κομμάτι του έργου με τη συμμετοχή δύο Εργαστηρίων του. Η τεχνογνωσία που θα συνεισφέρει το ΑΠΘ έχει αποκτηθεί από προηγούμενη έρευνα πάνω στην προσομοίωση του χρηματιστηρίου αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην ενεργειακή διαχείριση ‘έξυπνης’ κατοικίας, στην μοντελοποίηση συνασπισμών καταναλωτών και στην ανάλυση κοινωνικών δικτύων.

Το Cassandra έχει διάρκεια 30 μηνών και χρηματοδοτείται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 3,6 εκατομμύρια €.

Τα μεσοπρόθεσμα οφέλη που αναμένονται από την ανάπτυξη του Cassandra περιλαμβάνουν τα εξής:

  • 1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικής αγοράς ΗΕ με την ενεργό συμμετοχή των οικιακών καταναλωτών και την αύξηση της ελαστικότητας της ζήτησης σε πραγματικό χρόνο.
  • 2. Βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης των καταναλωτών, αφού θα γίνονται αποδέκτες ενός βελτιωμένου επιπέδου υπηρεσιών.
  • Μείωση ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ζήτησης.
  • 3. Θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη μείωση της κατανάλωσης σε ώρες αιχμής φορτίου.

Γενικός συντονιστής του έργου είναι ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Καθηγητής Περικλής Μήτκας. Τεχνικός υπεύθυνος είναι ο Λέκτορας του Α.Π.Θ. Ανδρέας Συμεωνίδης. Συμμετέχουν, επίσης, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, Καθηγητής Δημήτριος Λαμπρίδης και Λέκτορας Γιώργος Ανδρέου.