simopoulos_01Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ*

Φέτος ο πρωθυπουργός έρχεται στα εγκαίνια της ΔΕΘ με άδειο το καλάθι των κοινωνικών παροχών και εύχομαι η αδυναμία αυτή να μην τον ωθήσει να επαναλάβει, ως εξαγγελίες, γνωστά ευχολόγια περί ιδιαίτερου βάρους της Θεσσαλονίκης στον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, διανθισμένα μάλιστα με τα χιλιοειπωμένα «οράματα» των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την εξέλιξη της Βόρειας Ελλάδας σε…

Μητροπολιτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι Θεσσαλονικείς κουράστηκαν από «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», βλέπουν την πραγματικότητα και γνωρίζουν ότι την πενταετία 2004-2009 η  ΝΔ, δρομολόγησε έργα τα οποία επί χρόνια παρέμεναν κλειδωμένα σε υπουργικά συρτάρια. Προχώρησε το Μετρό, υλοποίησε παρεμβάσεις όπως η Ζώνη Καινοτομίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ενώ προώθησε με διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ.

Για την Κυβέρνηση, βέβαια, φαίνεται να μην έχει αλλάξει τίποτε από την εποχή που ο Κώστας Λαλιώτης μας υποσχόταν Μετρό και Εγνατία Οδό εντός του 2000, ισχυριζόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ βγάζει τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα από τη μιζέρια. Χειροπιαστό είναι άλλωστε το παράδειγμα με την εξαγγελία πέρσι από το δίδυμο Ρέππα-Μπιρμπίλη, ενός νέου Μάστερ Πλαν,  με εξωτερική περιφερειακή, δυο υποθαλάσσιες αρτηρίες, ζεύξη του Θερμαϊκού, τραμ και νέα πάρκινγκ, αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις, αποδόσεις στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες και θαλάσσια συγκοινωνία με καραβάκια στο Θερμαϊκό.

Μόνο που η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Σήμερα, επί κυβερνήσεως πάλι ΠΑΣΟΚ, επαναχαράσσεται η εξωτερική περιφερειακή, μάλλον για να παραπεμφθεί στις καλένδες, αλλάζει η χάραξη του Μετρό, δημιουργώντας μεγάλες καθυστερήσεις, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ καρκινοβατεί, ενώ μόλις πρόσφατα, ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ και με δύο χρόνια καθυστέρηση προσπαθούν να ξεκολλήσουν τη Ζώνη Καινοτομίας.

Ταυτόχρονα, ενώ το ΠΑΣΟΚ εναντιώθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΛΘ, σήμερα δρομολογεί την ίδια διαδικασία χωρίς σχέδιο και χωρίς τον αναγκαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό, ο οποίος θα επιτρέψει στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης να γίνει το εμπορευματικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν επίσης όσον αφορά την αναπτυξιακή  της διάσταση στην ιδιωτικοποίηση της  ΕΥΑΘ.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα, οι οποίες, μάλιστα, θα εντάσσουν σε πρωταγωνιστικό ρόλο τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα.

Πώς να το κάνει, άλλωστε, όταν βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική, η οποία βαθαίνει συνεχώς την ύφεση και προκαλεί μεγάλα πλήγματα σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας.

Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι από το βήμα της 76ης ΔΕΘ, ο Αντώνης Σαμαράς θα αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος προσωπικά, μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών, τόσο για τη χώρα όσο και για τη Θεσσαλονίκη.


* Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Παρόν της Κυριακής” (04-09-2011)