Mplionis_01Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΛΙΩΝΗ*

Πράγματι, οι λεύκες (και μάλιστα οι καναδέζικες) ήταν η αθλιότερη επιλογή που μπορούσε να γίνει στη νεα παραλία. Επιλέχθηκαν γιατί αυξάνονται ταχύτατα και πολύ γρήγορα οι βλαχοδήμαρχοι μπορούσαν να δείχνουν… "έργο πρασίνου"! Έλα όμως, που…

αυτή η γρήγορη αύξηση συνοδεύεται από ένα πολύ περιορισμένο ριζικό σύστημα, με αποτέλεσμα σε ένα βοριαδάκι πιο δυνατό από τα συνηθισμένα να πέφτουν σε δρόμους, πάνω σε αυτοκίνητα, αλλά και να κινδυνεύουν άνθρωποι μην τους έρθει κανένα δέντρο στο κεφάλι!!! 

Οπότε καλά κάνουν και ξεπατώνουν τις λεύκες (θα μπορούσαν βέβαια να τις μεταφέρουν σε κάποια ημι-αστική περιοχή και να τις ξαναφυτέψουν ώστε να μην απειλούν κανέναν αμα πέσουν, αλλά κάτι τέτοια είναι επιστημονική φαντασία για μας!). Ωστόσο, απ' ότι είδα, αυτοί δεν ξεπατώνουν επιλεκτικά κάποια είδη, αλλά αποψιλώνουν το σύμπαν και αφήνουν μόνο το χώμα!!! Εκεί πιστέυω ότι πρέπει να δοθεί το βάρος της κριτικής και να αναζητηθούν απαντησεις. Θάμνοι, αναριχώμενα, φυτοφράκτες με αγγελικές θα μπορούσαν να διατηρηθούν. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους μηχανικούς-εργολάβους στην εποχή κρίσης που πληρώνουν ψίχουλα και τους εργαζόμενους! 


Ο Γιώργος Μπλιώνης είναι βιολόγος - Dr Οικολογίας, μέλος της παραταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ - Οικολογία στην Πράξη