nimits_03

Την πρόθεσή του να μην προχωρήσει «ελαφρά τη καρδία» στην κατάθεση νέας πρότασης για την ονομασία των Σκοπίων, εκτός εάν έχει «σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μια τέτοια κίνηση», δηλώνει ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

 

Ο κ. Νίμιτς, με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής”, που κυκλοφορεί αύριο, δηλώνει πως θα καταθέσει πρόταση όταν αυτή «έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή και από τις δυο πλευρές ως βάση διαπραγμάτευσης».

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Νίμιτς παρατηρεί ότι στην εικοσαετή διαπραγμάτευση για το όνομα υπήρξαν στιγμές που είτε η Αθήνα είτε τα Σκόπια είχαν την αναγκαία βούληση και ευελιξία να αποδεχθούν συμβιβαστική λύση αλλά ποτέ ταυτόχρονα.

Αποτιμά παράλληλα θετικά το ότι η κυβέρνηση Καραμανλή αποδέχθηκε τη σύνθετη ονομασία, αλλά και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εγκαινίασε απευθείας επαφές με τον ομόλογό του.

Θεωρεί τέλος ότι η ανέγερση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων είναι ενέργεια που αυξάνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.