lamprinidis_01«Παντελώς παράνομη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, τη λεγόμενη «συμφωνία» για την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος, στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι με την ενέργεια αυτή η Άγκυρα απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το διεθνές δίκαιο.

Όπως είπε, «είναι μία πράξη παντελώς παράνομη, άνευ ουσίας, άνευ καμίας ισχύος, που αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, πόσο απομακρύνεται συνεχώς η Τουρκία από το διεθνές δίκαιο και από το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στην περιοχή. Όχι ένα ρόλο χωροφύλακα -και μάλιστα χωροφύλακα που παραβιάζει το νόμο- αλλά μίας χώρας σταθερότητας, ιδιαίτερα σε μία περιοχή, όπως της δικής μας, με πάρα πολλές εστίες προβλημάτων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας προέβη σε δηλώσεις μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστόφιας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «η Τουρκία παρανομεί πάνω στην παρανομία», κάλεσε την Άγκυρα «να οδηγήσει άμεσα τον κ. Έρογλου σε συμφωνία» μαζί με τους Ελληνοκυπρίους και υπογράμμισε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, αντίθετα, έχουν να κερδίσουν πολλά, διότι τα θέματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Και η κεντρική κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό θα διανέμει προς τις δύο κοινότητες, στις δύο συνιστώσες πολιτείες, τα έσοδα απ’ αυτήν την εκμετάλλευση».