Την αναστολή της λειτουργίας της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού της Νέας Μηχανιώνας, αποφάσισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αιτία η ακαταλληλότητα των κτιρίων που έχουν καταστεί επικίνδυνα για τους σπουδαστές.
Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο έπειτα από πολλές ολιγωρίες και παραλείψεις των αρμόδιων υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας, από την εποχή του Σούμακη, δηλαδή περισσότερα από 10 χρόνια πίσω. Ο τελευταίος υπουργός που υποσχέθηκε τη λύση του προβλήματος, δηλαδή την επισκευή των κτιρίων της σχολής, ήταν ο Βουλγαράκης, αλλά οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια.

Ενώ λοιπόν η νέα εκπαιδευτική χρονιά αρχίζει την 1η Οκτωβρίου ο νυν υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδής, μπροστά στον κίνδυνο να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των 700 και πλέον σπουδαστών, ανέστειλε τη λειτουργία της σχολής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, δίνεται περιθώριο ενός μηνός για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και παράλληλα, ζητείται η βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της σχολής σε άλλα κτίρια.
Παράλληλα ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής δηλώνει άγνοια του θέματος, επειδή λόγω Καλλικράτη, ανέλαβε στις αρχές του χρόνου και τη Νέα Μηχανιώνα. Ωστόσο ο δήμαρχος αναφέρει ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν χώροι για 700 σπουδαστές, τη στιγμή που ο δήμος νοικιάζει κτίρια για να στεγάσει σχολεία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:
«Με εντολή του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ.Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναστέλλεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων της Α.Ε.Ν. Μακεδονίας (στη Νέα Μηχανιώνα) λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων.
Ζητήθηκε η συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τη λειτουργία της Σχολής. Για την εξεύρεση της καταλληλότερης λύσης αναβάλλεται για ένα μήνα η έναρξη των μαθημάτων της Σχολής.
Εάν στο διάστημα αυτό δεν επιλυθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ο κ. Χρυσοχοΐδης, τότε οι σπουδαστές Πλοίαρχοι και Μηχανικοί θα φοιτήσουν για φέτος σε άλλες Σχολές της χώρας.
Τέλος ο Υπουργός ζήτησε από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης να διενεργηθεί έλεγχος για τις συνθήκες λειτουργίας των κτιρίων της Σχολής στη Νέα Μηχανιώνα τα τελευταία χρόνια».