USC_Bovard_Auditorium_enh-SmallΓια πρώτη φορά στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο μεγαλύτερο οπτικοακουστικό ιστορικό αρχείο στον κόσμο, το USC Shoah Foundation Institute. Πρόκειται για μια συλλογή η οποία αποτελείται από σχεδόν 52.000 μαρτυρίες βίντεο, γυρισμένες σε 56 χώρες και σε 32 γλώσσες.

Το Ινστιτούτο πήρε συνεντεύξεις από επιζήσαντες Εβραίους, ομοφυλόφιλους, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Ρομά και Σίντι (Τσιγγάνοι), καθώς και από επιζήσαντες προγραμμάτων ευγονικής, απελευθερωτές και μάρτυρες της απελευθέρωσης, πολιτικούς κρατούμενους, διασώστες και βοηθούς τους και συμμετέχοντες σε δίκες εγκληματιών πολέμου.

Σχεδόν 300 μαρτυρίες-συνεντεύξεις διενεργήθηκαν στην Ελλάδα και στα ελληνικά, ενώ 601 επιζώντες ομιλητές έχουν τόπο γέννησης την Ελλάδα και, από αυτούς, 381 τη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της απόκτησης πρόσβασης στο Shoah Foundation Institute Visual History Archive, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Freie Universitaet Berlin, διοργανώνουν Τελετή Εγκαινίων πρόσβασης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Οπτικοακουστικό Ιστορικό Αρχείο του USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 13.30, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.