Σε εμπρησμό, για να μη γίνει κέντρο πρώτης υποδοχής μεταναστών, απέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής τη φωτιά που κατέστρεψε, στις αρχές Ιουνίου, πέντε κτίρια σε πρώην στρατόπεδο στην Καρωτή Διδυμοτείχου.Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες κατασκευής του φράχτη στην περιοχή των χερσαίων συνόρων Ελλάδας και Τουρκίας, η προθεσμία υποβολής προσφορών από εταιρείες για την κατασκευή του φράχτη λήγει στις 4 Οκτωβρίου και τα χρήματα που απαιτούνται προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)...»
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γοργότερο ρυθμό που απέκτησαν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, οι οποίες από το 0,5% που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή έφθασαν φέτος στο 12,5%.
Αναφερόμενος στον επαναπατρισμό και στις απελάσεις μεταναστών, τόνισε, ότι η Ελλάδα ενεργοποιεί «με κάθε τρόπο όλες τις δυνατότητες που παρέχει η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον εθελοντικό επαναπατρισμό των μεταναστών, όπως επίσης και για τις απελάσεις».
Πάντως, ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε και σε διαφωνίες με τοπικούς παράγοντες για θέματα μεταναστών και τόνισε, ότι «όπου υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες με τοπικούς παράγοντες είμαστε σε συνεχή διάλογο. Σε διάφορες περιοχές, μάλιστα, αντιμετωπίζουμε και ένα περίεργο φαινόμενο. Φαίνεται ότι η αντιπολίτευση σε ορισμένες περιοχές έχει επιλέξει το πεδίο της μετανάστευσης ως πεδίο για την άσκηση του αντιπολιτευτικού της λόγου. Έτσι βλέπουμε σε διάφορες περιοχές να αναπτύσσεται μια φιλολογία, ότι πρόκειται να δημιουργηθούν κέντρα, ενώ δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόθεση, κανένας τέτοιος σχεδιασμός».
Αναφερόμενος στη συνθήκη Σένγκεν, ο κ. Παπουτσής είπε, ότι «μπορεί κάποιοι να ονειρεύονται την Ελλάδα εκτός του Σέγκεν, αλλά η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σένγκεν αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο Συμβούλιο των Υπουργών μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζουμε σε αυτήν την προσπάθεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ