xrima_06Περισσότεροι από 2.354 καταναλωτές ζήτησαν συμβουλές για διακανονισμό των χρεών τους προς τις τράπεζες μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε, σήμερα, στη δημοσιότητα, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ). Λίγοι, όμως, ήταν αυτοί που προχώρησαν τις διαδικασίες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΚΑ, 263 κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους, 251 συναντήθηκαν  με τους ειδικούς του ΚΕΠΚΑ και προετοιμάστηκαν οι προτάσεις προς τις τράπεζες και 230 φάκελοι απεστάλησαν προς τις τράπεζες.
Τα 544 παράπονα και καταγγελίες των καταναλωτών, για τις τράπεζες, αφορούν παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις, που επιμένουν να επιβάλλουν, τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια της καταναλωτικής πίστης, την άρνησή τους να μειώσουν τα επιτόκιά τους, σύμφωνα με τις μειώσεις των επιτοκίων Ε.Κ.Τ. και Euribor καθώς και τη νέα τους πρακτική να επιβάλλουν πρόστιμα, σε όσους καθυστερούν να πληρώσουν δόσεις.
Πολλά και τα παράπονα για τις υπηρεσίες κοινωνικού ενδιαφέροντος. Στις 800 προσφυγές περιλαμβάνονται 552 παράπονα – καταγγελίες, για παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, 100 παράπονα – καταγγελίες , για τη ΔΕΗ, 38 παράπονα – καταγγελίες, για το φυσικό αέριο, 64 παράπονα – καταγγελίες, για τις αστικές συγκοινωνίες, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις σιδηροδρομικές μεταφορές, 32 παράπονα – καταγγελίες, για την Ε.Υ.Α.Θ και 14, για τους ιδιώτες-παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Λιγότερα τα παράπονα για τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι 138 καταγγελίες αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, φορολογία, πολεοδομίες, ανακύκλωση κ.λπ.
Οι 118 καταγγελίες αφορούσαν ξένα σώματα και ζωύφια σε τρόφιμα, μουχλιασμένα τρόφιμα, τρόφιμα με αλλοιωμένη γεύση, ληγμένα τρόφιμα κ.λπ.
Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, με τα ελαττωματικά προϊόντα και τις εγγυήσεις. Με βάση τη νομοθεσία ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει, ανάμεσα στη διόρθωση, στην αντικατάσταση, στη μείωση τιμής και στην επιστροφή των χρημάτων του, από τον πωλητή, σε περίπτωση αγοράς ελαττωματικού προϊόντος. Δυστυχώς, όπως αναφέρει το ΚΕΠΚΑ, οι πωλητές δεν επιτρέπουν, στον καταναλωτή να επιλέξει, αλλά του επιβάλλουν τη διόρθωση του προϊόντος. Επίσης, δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία, που προβλέπει ότι ελάττωμα, που παρουσιάστηκε, εντός 6 μηνών, από την αγορά, θεωρείται ότι προϋπήρχε. Έτσι, τα παράπονα και οι καταγγελίες των καταναλωτών, για ελαττωματικά προϊόντα, ανήλθαν σε 622.
Τα υπόλοιπα παράπονα αφορούν τουριστικές υπηρεσίες(306), αθέτηση υποχρεώσεων από ελεύθερους επαγγελματίες(230), ινστιτούτα – γυμναστήρια(172), την… οζονοθεραπεία(152), τις ιδιωτικές ασφαλίσεις(114), τις διαφορετικές τιμές σε ράφι και ταμείο(40).
Οι καταναλωτές αποζημιώθηκαν, συνλικά, με 373.516,44 ευρώ.  Τα περισσότερα από αυτά(230.449,24 ευρώ), χρέη που διαγράφηκαν από το Ειρηνοδικείο.