koufoi_01Ούτε στο γιατρό μπορούν να πάνε, πλέον, άτομα με προβλήματα ακοής, καθώς έχει διακοπεί το πρόγραμμα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Γι αυτό και ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Δ. Ψωμιάδης, ζητά από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο να επαναδραστηριοποιήσει το πρόγραμμα.

 

Ο κ. Ψωμιάδης έστειλε επιστολή στον κ. Λοβέρδο και στον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκο Μπόλαρη.

Το πρόγραμμα Διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα διακόπηκε από τις 12 Σεπτεμβρίου 2011. Χάρη στο πρόγραμμα, άτομα με κώφωση μπορούσαν να ζητήσουν από διερμηνέα, να τους συνοδέψει σε επισκέψεις τους, για παράδειγμα σε γιατρούς, ή σε δημόσιες υπηρεσίες και να διερμηνεύσει τις κινήσεις τους, ώστε να εξυπηρετηθούν. Πλέον, χωρίς το πρόγραμμα, οι διερμηνείς προσφέρουν εθελοντική εργασία, αλλά, καθώς δεν αμείβονται, δεν είναι δυνατό να εξυπηρετούν απρόσκοπτα τα άτομα αυτά. 

Στην επιστολή του, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης  επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτη η περικοπή δράσεων με έντονη κοινωνική διάσταση, όπως αυτές που εντάσσουν τους συμπολίτες μας με προβλήματα ακοής ομαλά στο κοινωνικό σύνολο, με την αμφίδρομη εκμάθηση της Νοηματικής. «Κανένα μέτρο, καμία περιστολή δεν μπορεί να αποδώσει εάν δεν διαθέτει την κοινωνική νομιμοποίηση. Είναι δε απαράδεκτο η κυβέρνηση να διακόπτει τέτοιες δράσεις που μας γυρίζουν πίσω δεκαετίες, σε εποχές κοινωνικού αποκλεισμού των κωφών συμπολιτών μας» τονίζει ο κ. Ψωμιάδης.

Με την επιστολή του, ο Δ. Ψωμιάδης ζητά από τους  Υπουργούς  Υγείας και Οικονομικών να προβούν στις δέουσες ενέργειες για την επανεκκίνηση του προγράμματος διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα. «Όχι στην κατάργηση του κράτους πρόνοιας. Σταματήστε, επιτέλους, να προκαλείτε το λαό» καταλήγει στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.