Στις αρχές του 2014 αναμένεται να εισρεύσουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου στο εσωτερικό του αγωγού που θα διασυνδέσει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, στο ύψος του νομού Ροδόπης.
Οι πρόδρομες διαδικασίες προχωρούν και ήδη από τις αρχές Αυγούστου η εταιρεία ICGB AD, που έχουν συστήσει ισομερώς η Bulgarian Energy Holding κι η Poseidon (μετέχουν η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison), ανάθεσε στην κοινοπραξία Penspen Ltd - C&M Engineering S.A. να προωθήσει το έργο μηχανικού και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αγωγού, με προοπτική να ολοκληρωθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2012...»
«Ελπίζουμε να αρχίσουμε να σκάβουμε τη διαδρομή για την τοποθέτηση των σωλήνων προς το τέλος του επόμενου χρόνου και εντός του 2013 να τελειώσει το κατασκευαστικό μέρος, ώστε στις αρχές του 2014 να τεθεί σε λειτουργία», επισήμανε, στην «Η», ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Σπύρος Παλαιογιάννης, για τον αγωγό που θα έχει συνολικό μήκος 170 χλμ., με αφετηρία την Κομοτηνή και απόληξη τη Στάρα Ζαγόρα και μεταφορική δυνατότητα 3 bcm φυσικού αερίου ετησίως.
Εμπορική εταιρεία
Ο κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, που βρέθηκε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ακόμη ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι τελευταίες λεπτομέρειες και για τη σύσταση της εμπορικής εταιρείας που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού. «Πρέπει να κλείσουμε το θέμα έως το τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι «αν χρειαστεί να υπενοικιάσουμε capacity στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς αερίου, τότε το πάνω χέρι στην εταιρεία θα το έχει η ΔΕΠΑ. Διαφορετικά, η βουλγαρική ΒΕΗ θα έχει πιθανότατα το 50% μόνη της και από 25% η ΔΕΠΑ και η Edison».
Προεπιλογή
Σε προχωρημένο στάδιο είναι, επίσης, η διαδικασία για την επιλογή του επιχειρηματικού σχήματος που θα αναλάβει να προμηθεύσει τον αγωγό με τους απαραίτητους σωλήνες. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού στην οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από δώδεκα επιχειρήσεις, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η προεπιλογή.
«Το κόστος των σωλήνων σε τέτοια έργα αντιπροσωπεύει συνήθως περί το 35%-40% της συνολικής επένδυσης», διευκρίνισε ο κ. Παλαιογιάννης και συμπλήρωσε ότι η δαπάνη στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 45 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εφοδιασμός
Το project θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς θα δώσει πρόσθετη ασφάλεια και θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού στη ΝΑ Ευρώπη. Παράλληλα, θα επιτρέψει στον ελληνοϊταλικό αγωγό να αποκτήσει περιφερειακή διάσταση και θα δώσει και την ευκαιρία να αναπτυχθούν δεξαμενές LNG. Μάλιστα, η ΔΕΠΑ συνεχίζει να διατηρεί ενδιαφέρον για δημιουργία δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, συζητά με παραγωγούς LNG για την προμήθεια της πρώτης ύλης και έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με ρουμανικές εταιρείες για την εμπορία, έχοντας αντίστοιχες επαφές και με τη Σερβία και την ΠΓΔΜ.