PAPANDREOY DIMARHIO 090911 101Τα θέματα που “καίνε” τη Θεσσαλονίκη συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης (ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την πλαϊνή πόρτα όπως μπήκε), με τον πρωθυπουργό συνάντησαν τα θέματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και των άλλων δήμων, όπως είχαν τεθεί στη σύσκεψη των δημάρχων που είχε συγκαλέσει ο κ. Μπουτάρης πριν μερικές ημέρες. “Δεν παραδώσαμε κάποιο κείμενο με αιτήματα”, επανέλαβε, “αφού κάθε φορά που βρίσκόμαστε συζητάμε αυτά τα θέματα.

Ο κ. Παπανδρέου στη συνέχεια συναντήθηκε με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης.

Πολιτική συναίνεσης ζήτησαν από το Γιώργο Παπανδρέου οι Βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Νίκος Πέντζος, στο πλαίσιο της συνάντησης πρωθυπουργού και παραγωγικών φορέων, υπογράμμισε προς τον Γιώργο Παπανδρέου την κρισιμότητα της κατάστασης για την επιβίωση της μεταποίησης στη χώρα, και ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, δηλώνοντας με έμφαση ότι οι επιχειρήσεις αισθάνονται ανυπεράσπιστες απέναντι στο κράτος.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας, το οποίο απασχολεί το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και ειδικά τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό την άμεση επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, το οποίο παρανόμως το κράτος δεν αποδίδει.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “πολύ παραγωγική” τη συζήτηση. Όπως είπε “βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό δύσκολο στάδιο” καθώς στο παρελθόν, η οικονομία της χώρας ήταν “εξαρτημένη, πελατειακή και παρασιτική”.

Για άλλη μία φορά, ο κ .Παπανδρέου ζήτησε “να αλλάξουμε” και υπογράμμισε πως “ο άλλος δρόμος είναι ανεύθυνος και φέρνει την καταστροφή”.

Να σημειωθεί ότι, κατά την είσοδό του, τον κ. Παπανδρέου περίμεναν περίπου 200 εργαζόμενοι, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τον γιουχάρισαν! Ο πρωθυπουργός, προφανώς μη ακούγοντας τι έλεγαν, σήκωσε το χέρι του, τους χαιρέτισε και, στη συνέχεια, το ΄βαλε στη θέση της καρδιάς, σα να τους ευχαριστούσε!

Νωρίτερα μέλη του ΠΑΜΕ έκαναν συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και ανάρτησαν πανό στην πρόσοψη του δημαρχείου, με συνθήματα κατά της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής. Το πανό παρέμενε αναρτημένο στην πρόσοψη, καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού.