elliniki_statistiki_arxi_01Απορρίπτει η Eurostat τις καταγγελίες του αποπεμφθέντος μέλους του δ.σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ζωής Γεωργαντά, καθηγήτριας του ΠΑ.ΜΑΚ., για διόγκωση του ελλείμματος. Την ίδια στιγμή, επεμβαίνει εισαγγελέας για να διερευνήσει τις καταγγελίες.

Κατόπιν χθεσινής εντολής του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, ο φάκελος της υπόθεσης και η σχετική διερεύνηση ανατέθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν ευσταθούν οι συγκεκριμένες καταγγελίες και εάν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα βάρος της εθνικής οικονομίας.

Εντός των ημερών, η κ. Γεωργαντά θα βρεθεί ενώπιον της εισαγγελέως προκειμένου να διατυπώσει και να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες της, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις που φέρεται να δέχτηκε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. από την Εurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή) προκειμένου με μη επιστημονικές μεθόδους να διογκωθεί το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4% ώστε να επιβληθούν στη χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα.

Η Eurostat διαψεύδει

Από την πλευρά της, η Eurostat, με ανακοίνωσή της, υπεραμύνεται των όσων έκανε. Μόνον που η ανακοίνωση περισσότερο μπερδεύει τα πράγματα, παρά τα ξεδιαλύνει…

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 (και 2010) έχει ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών - ESA 95), κάτι που… όντως οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα άνω του ελληνικού ελλείμματος και του χρέους. "Τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 στην Ελλάδα κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δημοσιεύτηκαν, χωρίς επιφύλαξη, από την Eurostat στα δελτία τύπου του Νοεμβρίου 2010 και του Απριλίου 2011. Τούτο είναι ένδειξη της μεγάλης προόδου που έχει σημειώσει η ΕΛΣΤΑΤ στον τομέα της αξιοπιστίας. Η συνέχιση της υλοποίησης του κοινού σχεδίου δράσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ελληνικού στατιστικού συστήματος" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πώς έγινε(;) το “φούσκωμα”

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΠΑ.ΜΑΚ., η σχετική διόγκωση κατέστη εφικτή μέσω συνυπολογισμού στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) και τις δαπάνες των ΔΕΚΟ, κάποιες από τις οποίες τώρα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού μέσω εργασιακής εφεδρείας. Όπως υποστηρίζει, η μέθοδος αυτή είναι αντίθετη στα οριζόμενα από την ίδια την Eurostat καθώς δεν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες και στατιστικές μετρήσεις στις επίμαχες ΔΕΚΟ.

Σε παρεμφερείς καταγγελίες για το έλλειμμα είχε προβεί και ένα ακόμα μέλος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. μέσω υπομνήματός του στην Εισαγγελία, ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Αρχής, Νίκος Λογοθέτης. Ο κ. Λογοθέτης διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου για κλοπή υπηρεσιακών στοιχείων από το προσωπικό του ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.