Παρά την περίοδο οικονομικής κρίσης, την οποία διανύει η χώρα μας, το ζοφερό σκηνικό που ενορχηστρώθηκε από το Δ.Ν.Τ. και τους «σοφούς» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δυσμενείς σε όλους μας επιπτώσεις των αποφάσεών τους, φωτεινή εξαίρεση και αχτίδα ελπίδας για τους πολίτες της Θράκης, αποτελεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Παναγοπούλειου κέντρου αποθεραπείας και αποκατάστασης «Δημόκριτος Medical Center Α.Ε.», να αρχίσει τις οικοδομικές εργασίες για την ανέγερσή του.
 Στις 19 Σεπτεμβρίου 2011, υπογράφηκε το συμφωνητικό συνεργασίας με την εταιρεία J & P Α.Ε. για την έναρξη των εργασιών οικοδόμησης.
Η δαπάνη ανέρχεται στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου υπολογίζεται σε 16 μήνες.Το κέντρο αποκατάστασης θα ανεγερθεί σε οικοπεδική έκταση πενήντα στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Αμφιτρίτης. Τα κατασκευαστικά σχέδια διαμορφώθηκαν με βάση την τοπογραφία της περιοχής, την περιβαλλοντική και γεωτεχνική μελέτη και τις σύγχρονες ανάγκες και αντιλήψεις για τη δημιουργία μιας άρτιας νοσηλευτικής μονάδας. Τα σχέδια κατατέθηκαν στο δήμο Αλεξανδρούπολης από τον οποίο εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, έπειτα εκδόθηκε η ίδρυσης και το έργο υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο. Το κέντρο αποκατάστασης θα εκτείνεται σε εμβαδόν 14.000 τμ. Στον περιβάλλοντα χώρο θα διαμορφωθούν θεραπευτικά πάρκα, περιπατητικές διαδρομές, σημεία ψυχαγωγίας και παιδικές χαρές, ώστε η περιοχή να αποτελεί συνολικά ένα χώρο ευχάριστο και επισκέψιμο, όχι μόνον από τους ασθενείς του κέντρου και τους συγγενείς τους, αλλά και από τους πολίτες του δήμου Αλεξανδρούπολης για την ψυχαγωγία τους. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί επίσης για την ανέγερση εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στον περιβάλλοντα χώρο του κέντρου. Για τον σκοπό αυτό, έχουν ήδη εκπονηθεί τα σχέδια και η διαδικασία βρίσκεται υπό δρομολόγηση. Η αποστολή του κέντρου αποθεραπείας και αποκατάστασης εστιάζεται στην παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλών προδιαγραφών, άριστης ποιότητας, που θα ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα.Η υπό κατασκευή μονάδα θα λειτουργεί σε άμεση συνεργασία με τις υπάρχουσες υπηρεσίες υγείας του Έβρου, καθώς και των όμορων περιοχών, ώστε να δρα συμπληρωματικά για την ολοκλήρωση της αποτελεσματικότητας των ιατρικών υπηρεσιών. Η διαφοροποίηση του κέντρου από μια απλή κλινική αποκατάστασης, συνίσταται στο ότι θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς, καλύπτοντας όλο το φάσμα των αναγκών τους, από την πρώιμη φάση ως την επανένταξη τους στην καθημερινή ζωή. Εκτός των αμιγών υπηρεσιών ιατρικής αποκατάστασης, θα λειτουργούν και άλλες υπηρεσίες εμψύχωσης, εργοθεραπείας, εκμάθησης διαβίωσης, προεπαγγελματικής εκτίμησης κ.α.
Η δημιουργία μίας ιδιωτικής μονάδας κέντρου αποθεραπείας και αποκατάστασης στον Έβρο πέραν της κάλυψης των ανωτέρω αναγκών και της προσφοράς υγειονομικών υπηρεσιών, θα συμβάλλει και θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση και μείωση της πίεσης που υφίστανται οι μονάδες του δημοσίου συστήματος υγείας του για την εξυπηρέτηση των ασθενών, θα συνδράμει στην παροχή υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακών υπηρεσιών στους έχοντες την ανάγκη αποθεραπείας και αποκατάστασης.Παράλληλα θα αποτρέψει τη μετακίνηση πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής, που έχει ανάγκη ανάλογων υπηρεσιών στα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, των Αθηνών και του εξωτερικού και θα συνδράμει στην εξυπηρέτηση αναγκών γειτονικών περιοχών οι οποίοι δεν διαθέτουν κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης,Επιπλέον το κέντρο θα συμβάλλει στην αξιοποίηση, ποσοτική και ποιοτική, των συνεργασιών, εθνικών και διεθνών, όχι μόνο των επιστημόνων και φορέων του τομέα, αλλά διαφόρων παρεμφερών επιστημονικών πεδίων και στην προσέλκυση ασθενών από τα γειτονικά κράτη,θα συμβάλλει στην γενικότερη προβολή της περιοχής και ειδικότερα στην προώθηση του ιατρικού τουρισμού, αλλά και του τουρισμού γενικά, δίνοντας τη δυνατότητα στις οικογένειες των πασχόντων, που έρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας ή του εξωτερικού, να αξιοποιήσουν το διάστημα αυτό, εκμεταλλευόμενοι τις φυσικές ομορφιές και τις τουριστικές παροχές του Έβρου. Το κέντρο θα δημιουργήσει 104 και πλέον θέσεις εργασίας, προσφέροντας στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό ανεργίας, τουλάχιστον τοπικά.
Πηγή: Εφημερίδα Χρόνος