papazoglou_g_g_ekpaidefsis_20110922_01Ένα διαφορετικό  μοντέλο λειτουργίας των ΑΕΙ είναι εφικτό και μπορεί να είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα και πολύ επιτυχημένο, όπως καταδεικνύει και το παράδειγμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου παρά την οικονομική κρίση και τη δυσμενή συγκυρία. Αυτό τόνισε ο …

Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής κ. Βασίλης Παπάζογλου, σε ομιλία του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, πριν τη διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, Κώστα Σιούτα που με βάση τις διακρίσεις του συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Aνακοίνωσε, επίσης, την έγκριση τεσσάρων νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου:

  • Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

    • MA in Art, Law and Economy

  • Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης

    • MSc in Sustainable Development

    • MSc in Strategic Product Design

    • LLM in Transnational Commercial Law and Alternative Dispute Resolution

Ο κ. Παπάζογλου συνεχάρη τη Διοικούσα Επιτροπή και το προσωπικό του ιδρύματος για το ιδιαίτερα αξιόλογο έργο που έχει μέχρι τώρα επιτελέσει και τόνισε, αναφερόμενος στο νέο Νόμο για τα ΑΕΙ, ότι

εισάγει τρεις άξονες που έχουν ήδη με επιτυχία εφαρμοσθεί στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και μπορούν να απελευθερώσουν το εξαιρετικό δυναμικό που υπάρχει στα ελληνικά ΑΕΙ:

  • Διεθνοποίηση

  • Διαφανή και αποτελεσματική αξιολόγηση και λογοδοσία των ιδρυμάτων

  • Άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών

diethnes_panepistimio_01Ειδικά σε ό,τι αφορά τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ τα οφέλη θα είναι άμεσα  και θα συμβάλουν στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στη διαμόρφωση ενός σημαντικά βελτιωμένου περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή έρευνας. Ειδικότερα η διεθνοποίηση δεν αφορά απλώς και μόνο στη προσέλκυση φοιτητών αλλά θα πρέπει να διαχέεται στο σύνολο της λειτουργίας των ΑΕΙ, είτε αφορά σε διεθνείς εκπαιδευτικές και ερευνητικές συνεργασίες με ΑΕΙ του εξωτερικού, είτε στις ανταλλαγές φοιτητών και τη διαδραστική συνεργασία με τον παραγωγικό ιστό. Παράλληλα, θα διευκολύνει αφενός την αξιοποίηση διακεκριμένων πανεπιστημιακών της ελληνικής διασποράς, αφετέρου την δημιουργία ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος  που θα προετοιμάζει τους φοιτητές ώστε να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στο διεθνές εργασιακό περιβάλλον.

O κ. Παπάζογλου χαιρέτισε την παρουσία του καθηγητή Κώστα Σιούτα που θα διδάξει και στα νέα μεταπτυχιακά του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ως ένα δείγμα της νέας αυτής προσέγγισης.

sioutas_kathigitis_20110921_01Ο καθ. Σιούτας ανέπτυξε το σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη θέμα “Emissions, Trends, Characteristics and Health Effects of Particulate Air Pollutants in the Megacity of Los Angeles”. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πανεπιστημιακοί και φοιτητές. Η παρουσίαση και το video της ομιλίας βρίσκονται ανηρτημένα στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου www.ihu.edu.gr.


Οι φωτογραφίες είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το www.photoreportage.gr