diamantopoulou_milopoulos_01«Δυστυχώς η κατάσταση τώρα πια έχει ξεφύγει από τον έλεγχο». Την άποψη αυτή εκφράζει, για το ντόμινο των καταλήψεων στα πανεπιστήμια της χώρας με δηλώσεις του στον “Τύπο Θεσσαλονίκης”, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος.

 

Όπως τονίζει, «τη σημερινή αναταραχή θα μπορούσαμε να την είχαμε αποφύγει και εμείς οι Πρυτάνεις εγκαίρως είχαμε υποβάλλει τις συναινετικές προτάσεις. Το ΑΠΘ έκανε έκκληση για συναίνεση προς το υπουργείο στις 17 και 18 Αυγούστου προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το οποίο το βλέπαμε ότι ερχόταν αλλά δυστυχώς το υπουργείο ήταν αδιάλλακτο με τα πανεπιστήμια. Έτσι τη συναίνεση την οποία αυτή τη στιγμή επαγγέλλεται το υπουργείο ήταν μία συναίνεση που …χάθηκε στην κορυφή της πυραμίδας κι όχι στη βάση. Και στην Παιδεία οι συναινέσεις πρέπει να ξεκινούν από τη βάση. Πρέπει να ξεκινούν δηλαδή από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλιώς οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να εφαρμοσθούν. Γι’ αυτό κι αυτή η μεταρρύθμιση τώρα θα αντιμετωπίσει σφοδρά προβλήματα και εξαιτίας των δυσλειτουργιών και των προβλημάτων που θα προκαλέσει στα Πανεπιστήμια αλλά και εξαιτίας της καθολικής αντίδρασης της Πανεπιστημιακής κοινότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του ΑΠΘ.

milopoulos_20100910_01Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι; «Βλέποντας και κάνοντας...», υπογραμμίζει ο κ. Μυλόπουλος. «Το κακό δεν το προλάβαμε εξαιτίας της αδιαλλαξίας του υπουργείου. Τώρα η περόνη έχει πλέον απασφαλισθεί, οι καταλήψεις είναι σε πανελλήνιο επίπεδο και καθολικές, το σύνολο των φοιτητών συμμετέχουν σ’ αυτές, η κατάσταση πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολη και απειλείται η ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία. Και για όσους λένε ότι φταίνε οι Πρυτάνεις ή ότι υποκινούν οι Πρυτάνεις, εγώ θα πω ότι δε φταίνε οι μετεωρολόγοι για την κακοκαιρία, εμείς απλώς είχαμε δει το κακό να έρχεται και από πολύς νωρίς είχαμε προτείνει λύσεις για να το αποφύγουμε. Άλλωστε εμείς για ένα χρόνο σε δύσκολες συνθήκες, με μεγάλες κοινωνικές εντάσεις και οικονομικά προβλήματα λειτουργήσαμε το πανεπιστήμιο χωρίς ούτε μισή χαμένη ώρα και χωρίς ούτε ένα τζάμι σπασμένο. Το ποιος φταίει για τη σημερινή αναταραχή νομίζω ότι είναι προφανές».

Ο πρύτανης, κληθείς να σχολιάσει της χθεσινές βολές της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, σε ραδιοφωνικό σταθμό, κατά των συγκλήτων για τις αναβολές των εξεταστικών, επανέλαβε τη γνωστή ρήση της Συνόδου των Πρυτάνεων: «Έχουν περισσέψει οι ύβρεις εναντίον του Πανεπιστημίου και των πανεπιστημιακών, για το καλό της Παιδείας παρακαλούμε αυτό να σταματήσει».