diadiloseis_deth_01Πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας προετοιμάζονται για να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη και να διαδηλώσουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης.

 

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα είναι απροσπέλαστο και οι τακτικές που θα ακολουθήσει η ελληνική αστυνομία δεν έχουν προηγούμενο. Ο αριθμός των διαδηλωτών που θα βγουν στους δρόμους της πόλης το Σάββατο δεν έχει προηγούμενο.

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν το απόγευμα της Παρασκευής. Αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 5.30 το απόγευμα και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Στις 20.00 οι αγανακτισμένοι διοργανώνουν συναυλία στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Το πρωί του Σαββάτου ξεκινά το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην 76η  ΔΕΘ. Για την ασφαλή μετακίνηση του Γιώργου Παπανδρέου η τροχαία θα αποκλείσει την κυκλοφορία εκ περιτροπής στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Στις 9.30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό ο οποίος στη συνέχεια θα συναντηθεί με τις διοικήσεις της ΔΕΘ και της HELEXPO.

Λίγες ώρες αργότερα τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο αποκλεισμού της ΔΕΘ από τους Αγανακτισμένους. Με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις, στο πρώην 424, στο κτίριο προσκόπων και στην πλατεία Λευκού Πύργου θα επιχειρήσουν να περικυκλώσουν τη ΔΕΘ και να αποκλείσουν τις εισόδους της. Τα ραντεβού των αγανακτισμένων έχει δοθεί στις 15.00. Νωρίτερα οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν προετοιμαστεί για να ανατρέψουν το σχέδιο των αγανακτισμένων. Για το σκοπό αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιη η χρήση του φράχτη από μέταλλο και πλέξιγλας που προμηθεύτηκε η ΕΛ.ΑΣ. από τη Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυνάμεις τάξεις θα απαγορεύσουν στους αγανακτισμένους να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Για τη διάλυση τους δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά το κανόνι νερού υψηλής πίεσης.

Στις 15:30 οδηγοί ταξί από όλη την Ελλάδα θα συγκεντρωθούν στο Ιβανόφειο. Εντός του γηπέδου θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση η οποία θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες. Στις 18:00 θα πραγματοποιήσουν πεζή πορεία η οποία θα καταλήξει στη ΔΕΘ. Λίγα μέτρα μακρύτερα στο Κατσάνειο, στις 18:00 έχουν προγραμματίσει τη συγκέντρωσή τους οι φίλαθλοι του Ηρακλή, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πτώση της ομάδας τους στη Β' Εθνική.

Την ίδια ώρα, στο άγαλμα του Βενιζέλου δίνουν ραντεβού τα μέλη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στη διαδήλωση αυτή θα συμμετάσχουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Μισή ώρα αργότερα, στις 18:30, το ΠΑΜΕ καλεί τα μέλη του στην πλατεία Αριστοτέλους. Στην ίδια συγκέντρωση θα πάρουν μέρος και τα μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Στις 18:00 στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστές. Από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ θα ξεκινήσουν την ίδια ώρα, την πορεία τους οι φοιτητικοί σύλλογοι. Όλες οι πορείες θα καταλήξουν μπροστά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην πύλη της ΧΑΝΘ. Εκεί θα συναντήσουν οδόφραγμα της Αστυνομίας το οποίο θα εμποδίζει την πρόσβασή τους στη Λεωφόρο Σρατού. Κλούβες των ΜΑΤ θα είναι παραταγμένες στις οδούς Αγγελάκη, Εθνικής Αμύνης, Εγνατία και Μελενίκου. 

Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός στη Θεσσαλονίκη την ημέρα των εγκαινίων. 32 διμοιρίες από την Αθήνα, 16 από πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και 16 από τη Θεσσαλονίκη θα κάνουν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ να μοιάζουν με απόρθητο φρούριο. Στα μέτρα τάξης θα συμμετέχουν 500 δικυκλιστές των ομάδων ΔΕΛΤΑ, ΖΗΤΑ και ΔΙΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιστρατευτούν και μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε ταράτσες πολυκατοικιών γύρω από την Έκθεση. Τον πρώτο λόγο στο κέντρο επιχειρήσεων θα έχει ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννης Ραχωβίτσας.