Περαιτέρω περικοπές κρατικών δαπανών, και αύξηση φόρων σε συγκεκριμένα προϊόντα (όπως τσιγάρα και ποτά), είναι πιθανό να αποφασιστούν σήμερα, στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.

 

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις 10 το πρωί, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου διαμένουν όλοι οι υπουργοί (ο πρωθυπουργός προτίμησε ξενοδοχείο δίπλα στο αεροδρόμιο).

Άλλωστε, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων άμεσου δημοσιονομικού αποτελέσματος εντός του 2011, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει τον στόχο για το έλλειμμα άφησε ανοιχτό με συνέντευξή στην Καθημερινή της Κυριακής και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως υπογράμμισε, αυτά τα μέτρα «θα είναι ενταγμένα στη λογική της δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2012 ξεκινά με τα πιο δύσκολα δεδομένα, καθώς ήδη ο τρέχων προϋπολογισμός παρουσιάζει αποκλίσεις που ξεπερνούν τα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα 1,7 δισ. ευρώ για να καλύψουν την «τρύπα» που προκαλεί η ύφεση της οικονομίας.