DETH_SYNENTEYXI_22Σε διεξόδους ανάπτυξης και καινοτομίας, αλλά και σε νέες ιδέες, επικεντρώνει η 76η ΔΕΘ, που πραγματοποιείται από τη HELEXPO στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τις 10-18 Σεπτεμβρίου 2011.

Η φετινή διοργάνωση προβάλλει τις δυνατότητες και τις προκλήσεις, που γεννά η κρίση στην ελληνική οικονομία, η οποία αποτελεί σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας και εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. 

Τα νέα θεματικά αφιερώματα της 76ης ΔΕΘ, αποτυπώνουν την ανάγκη για υλοποίηση καινούργιων παραγωγικών επενδύσεων, για αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής-επικοινωνίας και για διεύρυνση της εξωστρέφειας.

Αυξημένες οι ιδιωτικές συμμετοχές

«Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις “αγκάλιασαν” την πρωτοβουλία της HELEXPO για μία ΔΕΘ, όπου παρουσιάζονται ευκαιρίες ανάπτυξης και αναδεικνύεται η προσπάθεια επικέντρωσης σε κλάδους, οι οποίοι συνιστούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίθηκε πλήρως και οι συμμετοχές απ' αυτόν μέχρι στιγμής φτάνουν τις 671, έναντι 445 πέρσι, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό με δεδομένες τις δυσκολίες, που βιώνουν οι επιχειρήσεις εν μέσω κρίσης. Το σύνολο των άμεσων εκθετών, δηλαδή Ελλήνων και ξένων, φτάνει τους 864, έναντι 679 πέρσι» επισήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO, κ. Πάρις Μαυρίδης.

Ένα ακόμη στοιχείο διαφοροποίησης της 76ης ΔΕΘ, σε σχέση με τις παλαιότερες διοργανώσεις είναι το μειωμένο εισιτήριο γενικής εισόδου, που είναι 4 Ευρώ. Το εισιτήριο αυτό είναι πλήρως ανταποδοτικό, εάν λάβει κανείς υπόψη πως παρέχει στους επισκέπτες πρόσβαση σε ενημέρωση, πληροφόρηση, ψυχαγωγία, διασκέδαση, συναυλίες, ακόμη και σε κληρώσεις με πολλά πλούσια δώρα.

“Δεν υπάρχει θέμα ενοποίησης”

Όσον αφορά στο θέμα της ενοποίησης της Helexpo με τη ΔΕΘ, ο κ. Μαυρίδης τόνισε πως δεν υφίσταται επίσημη κυβερνητική γραμμή για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά πλέον έχει ωριμάσει αυτή η προοπτική, η οποία είναι η βέλτιστη, αρκεί να το θελήσει και ο μέτοχος των δύο εταιρικών σχημάτων.

Για το ζήτημα της μετεγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου, ο Πρόεδρος της Helexpo δήλωσε πως η όποια επανέναρξη διαλόγου για τη χωροθέτηση του αποτελεί μία προσπάθεια μηδενικού αθροίσματος, η οποία ουσιαστικά μας οδηγεί εκ νέου σε μία ατέρμονη συζήτηση χωρίς αποτέλεσμα.

Έκκληση για να μη γίνουν επεισόδια

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, κ. Θεόδωρος Σουμπάσης. υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στην Έκθεση ο πολίτης της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους συμβολισμούς με τους οποίους την έχει ταυτίσει στο μυαλό του. «Αυτόν τον δεσμό με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα θέλαμε να τον δείξουν οι πολίτες με δύο τρόπους:  Mε την παρουσία τους κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης. Και με να διατηρήσουν ένα πλαίσιο νομιμότητας και κοσμιότητας κατά την εκδήλωση των όποιων διαμαρτυριών τους. Οι συνθήκες είναι πράγματι δύσκολες, δρομολογούνται μεγάλες αλλαγές, οι οποίες προκαλούν σε κάποιες κοινωνικές ομάδες αισθήματα αδικίας και διάθεση για αγώνες και διεκδικήσεις. Αυτονόητα είναι σεβαστό το δικαίωμα των πολιτών στην απεργία και τη διαδήλωση, θα πρέπει όμως να εκφραστεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας» κατέληξε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ ΑΕ, κ. Τ. Τζήκας, υπογράμμισε πως πρέπει πολύ σύντομα να μπει ξανά στο «τραπέζι» το θέμα της ενοποίησης των δύο εταιρικών σχημάτων, δηλαδή της ΔΕΘ και της Helexpo.

Ο κ. Τζήκας επισήμανε πως το σχήμα ΔΕΘ-Helexpo μπορεί να αποτελέσει τον σημαντικότερο πόλο ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης μαζί με το λιμάνι και τη Ζώνη Καινοτομίας.

Μάλιστα δήλωσε πως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα παρουσιαστεί νέο επιχειρησιακό σχέδιο από την ΔΕΘ ΑΕ, το οποίο θα δίνει βαρύτητα στην ανάδειξη νέων ξένων αγορών-στόχων για να προβληθούν συντονισμένα στο εκθεσιακό επίπεδο οι δυνατότητες των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων.

Ακόμη σημείωσε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει προκατάληψη για το ζήτημα της κατασκευής του νέου Εκθεσιακού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη και σε κάθε περίπτωση η υλοποίηση του αποτελεί ένα επείγον θέμα.

Τιμώμενη χώρα η Σερβία

Ο Πρέσβης της Σερβίας (Τιμώμενη Χώρα στην 76η ΔΕΘ) στην Ελλάδα, κ. Dragan Zupanjevac, τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένας μεγάλος φίλος της Σερβίας σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό πάνω από 40 εταιρίες από τη χώρα του θα συμμετάσχουν στην 76η ΔΕΘ.

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία υπερβαίνουν σήμερα τα 2,5 δις Ευρώ, αλλά κατά τον κ. Zupanjevac, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές της τάξης των 450 εκατ. Ευρώ ετησίως μπορούν να τριπλασιαστούν ή και να τετραπλασιαστούν.