katathlipsi_01

Σχεδόν 165 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ή το 38% του πληθυσμού διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με κάποια ψυχική ή νευρολογική πάθηση, όπως κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή ή αϋπνία.

Από τους πάσχοντες, μόνον το ένα τρίτο λαμβάνει την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή, κάτι που “κοστίζει” και στην οικονομία και στην κοινωνία.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από ευρωπαϊκή έρευνα, στην οποία επικεφαλής ήταν επιστήμονες του Ινστιτούτου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία.

Η έρευνα διήρκεσε τρία χρόνια και έγινε  σε 30 ευρωπαϊκές χώρες -τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν την Ελβετία, την Ισλανδία και την Νορβηγία- συνολικού πληθυσμού 514 εκατομμυρίων πολιτών.

Στοιχεία για την έκταση του φαινομένου σε άλλες χώρες του κόσμου δεν ήταν διαθέσιμα ώστε να μπορεί να επιτευχθεί σύγκριση καθώς οι διάφορες μελέτες υιοθετούν διαφορετικές παραμέτρους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Λονδίνο.