sleeping_woman_01Πολύ ακριβά φαίνεται πως πληρώνουν οι Αμερικανικές επιχειρήσεις την… αϋπνία των υπαλλήλων τους. Συγκεκριμένα τους κοστίζει τουλάχιστον 63 δισ. δολάρια το χρόνο, λόγω της …

έλλειψης παραγωγικότητας, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Οι σημαντικές επιπτώσεις της αϋπνίας στη ζωή των Αμερικανών, μας προκαλούν μεγάλη έκπληξη», υπογραμμίζει ο Δρ. Ρόναλτ Κέσλερ, ειδικευμένος στην ψυχιατρική επιδημιολογία, από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, επικεφαλής της έρευνας.

«Το πρόβλημα αυτό είναι υποβαθμισμένο: οι εργαζόμενοι δεν λείπουν από την δουλειά τους λόγω της αϋπνίας, αλλά εργάζονται κουρασμένοι και αυτό τους κάνει λιγότερο παραγωγικούς», εξηγεί ο ίδιος.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Sleep, συμμετείχαν 7.428 εργαζόμενοι σε όλες τις ΗΠΑ. Οι ερωτηθέντες απάντησαν σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους και την απόδοσή στην εργασία τους.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου είναι πολύ μικρότερη ανάμεσα στους εργαζόμενους άνω των 65 ετών. Τέλος, η αϋπνία είναι συχνότερη στις εργαζόμενες γυναίκες (27,1% του συνόλου) σε σχέση με τους άντρες (19,7%).